Новина! Руди Гела – обвинен

Бившият спортен министър и настоящ депутат Радостин Василев е привлечен към наказателна отговорност за опит за принуда. На излизане от Националната следствена служба той коментира пред журналисти, че прокуратурата не му е наложила мярка за неотклонение.

Според Василев това е опит да бъде сплашен. „Вместо да викат Кирил и Асен да бъдат разпитвани, вместо да бъде обвинен Борисов…“, заяви той.

Държавното обвинение твърди, че докато Василев е бил народен представител от „Има такъв народ“ той е изнудвал съпартийката си Христинка Иванова да напусне партията. На специална пресконференция през юни м.г. Тошко Йорданов пусна аудиозапис, за който твърдеше, че е между Радостин Василев и Христинка Иванова. Тя първо е решила да изостави партията, но после се е отказала.

На записа се чува разговор, в който мъжки глас настоява депутатът да не се отмята от първоначалното си решение. Когато тя отказва, той се заканва: „Тогава искам утре, ще дойдат хора при теб, да си подадеш молба за напускане на Народното събрание.“ Самата Иванова потвърди обвиненията на съпартийците си към Василев с едносричното: „Да“. Тошко Йорданов обвини Василев, че се държи като мутра, а записа обеща да изпрати на прокуратурата.

След като главният прокурор поиска парламентът да свали имунитета на Василев, той сам се отказа от него. Това позволи и да се превърне в обвиняем.