Новина: Тъмна стаичка на вота няма да има

Тъмна стаичка в изборните секции вече няма да има. Ще има непрозрачен параван. Около машините за гласуване няма да има такива паравани, тъй като те самите си имат включени паравани. Това каза Росица Матева, зам.-председател на ЦИК, пред БНТ.

Матева даде още няколко разяснения за вота.

„От машината вече няма да излиза разписка, а ще излиза „бюлетина от машинно гласуване“. Тя ще има почти идентично съдържание като от разписката: ще съдържа номера на секцията, номера на машината, от която излиза, вотът на избирателя – името и номерът на партията, за която е гласувал избирателя, и името и номера на кандидата, ако има преференции“, заяви още тя.

„Законът ни задължава хартиените бюлетини и електронните да се пускат в две различни кутии, като ние взехме решение това да става в прозрачни кутии. Всяка от тях ще има надпис коя за какво е. Обсъждаме какво да правим ако избирателите объркат кутиите – единият вариант е след края на изборния ден просто да се преброяват както другите, тоест – няма как вотът да е невалиден“, допълни Матева.

Техническото осигуряване на видеонаблюдението на изборите е възложено на МС. Тази сряда беше отделен бюджет и бе сключен договор с „Информационно обслужване“ за целта.

„Избирателите трябва да са спокойни – камерите няма да снимат гласуването и няма да развалят тайната на вота. Устройствата ще се включват лесно и бързо, ще се включват от членовете на СИК“, уточни Матева.

Излъчването от камерите няма да е на живо в сайта на ЦИК, ще бъде изградена отделна платформа за това, вероятно с линк на сайта на ЦИК. 12 000 стрийма ще бъдат направени на този сайт, и така всяко броене на бюлетини в края на деня ще е видно.

Ако се спре живото излъчване, камерите ще записват, за да може по-късно да се гледа, добави Матева.

Заснема се не само преброяването на гласовете, но и въвеждането на данните в протокола, и подписването му от избирателните комисии, чак след това е възможно камерата да бъде изключена.