Новина: Закриват училище в центъра на София

76-о основно училище „Уилям Сароян“ да бъде закрито, като се слее с близкото 32-ро средно училище „Св. Климент Охридски“ от новата учебна година. Предложението на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова от ГЕРБ вече е внесено в Столичния общински съвет и ще се обсъди първо в комисията по образование и култура.

Като мотиви за закриването е посочено, че училището е със затихващи функции, а другото, 32-ро, е сред предпочитаните в София и със сливането ще придобие по-голяма учебна база и ще може да мине на едносменно обучение, се посочва от Савова. При външното оценяване на знанията учениците от 76-о били показали по-ниски резултати от връстниците си в 32-ро.

Училището, набелязано за закриване, се намира на бул. „Тодор Александров“ и ул. „Братя Миладинови“, по-известно е като „Арменското“ и е открито през 1958 г. До неотдавна в него по желание се изучаваше арменски език, а в съседна сграда е Арменският културен дом.

„Доколкото знам, идеята е в сградата на нашето училище да се прехвърлят учениците от първи до четвърти клас на 32-ро, които по наши сметки са около 600, и така да се осигури едносменно обучение на учениците от 32-ро“, обясни Емилия Стефанова, директор на 76-о училище. В него сега има общо 109 деца от първи до седми клас. 10% от тях са със специални образователни потребности (СОП), като не е ясно дали кметът на „Възраждане“ е помислил за тях. В 32-ро, което е от първи до 12-и клас, учат близо 2000 деца.

„Моето дете учеше в 32-ро, но го прехвърлих в 76-о, защото в него обстановката е по-спокойна, децата в клас са по-малко и специално нашата учителка е много добра“, каза Виктория Федина, майка на ученик със СОП. Всички родители били уведомени през март, че се готви сливане. „Никой не ни пита нас, родителите, дали сме съгласни. Сега ще трябва търся друго училище за детето си“, казва Федина. Родителите все още са в неведение какво ще стане, защото на 4 април са получили отговор от началника на Регионалното управление по образование в София Ваня Кастрева, че „към момента официална информация за предприетите действия за сливане на двете горепосочени училища не е постъпвала в РУО – София-град“.

Като училище в центъра на София 76-о „Уилям Сароян“ няма голям приток на деца от близките квартали, където преобладаващо живеят по-възрастни хора, а не семейства с деца. „При нас учат деца от различни квартали от цяла София, защото родителите им са оценили спокойната атмосфера тук. Всички те са против сливането“, казва директорката Стефанова.

Докладът за закриването на училището скоро ще бъде обсъден в комисията по образование и култура, а после гласуван на сесия на Столичния общински съвет. Ако бъде одобрен, последният подпис за закриване на общинското 76-о училище, създадено през 1958 г., ще бъде на министъра на образованието и науката.