Novinar.bg пита Маргарита Манова: Как се печелят 100 бона от „Пазари Възраждане“?

Почти една година новото управление на „Пазари Възраждане“ ЕАД не вещае нищо добро за общинското дружество в София. През април 2022 г. беше направена рокадата  – тогава си замина Драгомир Димитров, а управлението пое Маргарита Манова, която преди това бе в Съвета на директорите на дружеството, пише източник на Novinar.bg.

Първоначално беше временно, но след втори конкурс се закотви като управляващ „Пазари Възраждане“. И първото нещо, което направи дамата, бе да търси кусури на предшественика си. Да се пита човек тя като член на Съвета на директорите къде е била и какво е правила през това време?

Достолепната дама пое управлението и със замах уволни работещите служители, доказани професионалисти и изключително отговорни и лоялни. Маргарита Манова се „спаси“ от хората, които най-добре познаваха в детайли обектите на Пазари Възраждане – основно Женски пазар, пазара „Димитър Петков“ и др. Уволни ги само, защото така и прошепна секретарката Десислава и набеди хора-професионалисти в приближени на Драгомир Димитров.

Заминаха си и на тяхно място новата управителка на „Пазари Възраждане“ върна хора, бивши служители на Женския пазар, минали през съдебната зала. Няма лошо, всеки управител си подбира екипа, с който да работи и хора, на които да се довери.

И ето, една година по-късно от главозамайващото управление на Маргарита Манова на Женския пазара стоят празни сергии, празни павилиони и животът на най-стария софийски пазар сякаш е замрял.

Няма ги онези зареждащи събития, които събираха хиляди там през уикендите. Няма я онази култура, която превръщаше пазара в пространство за релакс, разходки и социални контакти. Да, от една година няма Sofia vinyl fest, фестивал на уличната храна –  „Бакхус стрийт фест“, известни готвачи не предлагат кулинарни изкушения, няма го и онзи ритъм, в който се движеше и развиваше Женския пазар.

За една година и на милиметър не е мръднал цветният пазар на „Димитър Петков“, всичко си е на автопилот, само дето доскоро имаше повече празни места за търговци. Въпросът е, ако „Пазари Възраждане“ не беше общинско, а частно дружество, така ли щеше да се застопори за една година?

А какво се случва с онлайн магазина? Нищо! Пред закриване е!

Всъщност, освен, че се вслуша в съветите на секретарката Деси кого да уволни, Маргарита Манова стабилно вдигна заплатите на оставените служители. Заплата от 1400 лв. е станала около 2000 лв., хвалят се няколко служители, близки до управителката на „Пазари Възраждане“. А като масовост повишението е с 50 – 100 лв.

Женският пазар оцеля при двугодишната COVID-19 епидемия и нито ден не беше затворен. В края на декември 2022 г. от „Пазари Възраждане“ организира Коледен базар и ползваха закупените по време на COVID-19 епидемията къщички от Драгомир Димитров. За дружеството беше планирана печалба от над 30 000 лв. от базара, но за момента не е ясно има или няма печалба.

Наемите на масите на Женския пазар са намалени с около 10%, въпреки че няма епидемия, но ефектът е незабележим за привличане на нови търговци.

Маргарита Манова пое управлението на общинското дружество в началото на април 2022 г. И за 9-месечието на 2022 има със 100 000 лв. повече приходи в сравнение със същия период през 2021, през която имаше тежки ковид месеци и много отстъпки към наематели.

В последните дни служители от администрацията на „Пазари Възраждане“ усилено коментират вътрешноведомствени спорове за конкурс за павилиони на Женския пазар. Там май едни хора са настъпили други и напрежение не липсва между управляващите общинското дружество.

Допреди година имаше конкуренция между общинските дружества – пазарите, но тя сякаш също изчезна с назначаването на Маргарита Манова и очевидно, че лидерството се поема от „Пазари Юг“. „Пазари Възраждане“ ЕАД преди години бе третото по показатели общинско дружество в Столична община, а сега накъде са го запътили?