НОВИНАТА: 18 българи задържани в Мексико

Българското посолство е провело срещи в мексиканското външно министерство и с представителите на националния миграционен институт по въпроси около задържането на българските туристи в Канкун.

Преди дни българи разказаха, че на 9 януари са пристигнали в Канкун на почивка, но са били задържани и затворени в килии, където прекарали дни.

„За момента се знае такива случаи с 18 българи“, каза посланикът на България в Мексико Милена Иванова по Нова.

„В последната седмица беше изпратено писмо от „Обединение Бъдеще за туризма”, което подаде информация за още случаи. Очакваме пълен списък на българските граждани, за които те имат информация, за да може ние да я предадем на мексиканските власти”, каза Иванова. До момента не е получен отговор за причините, поради които български граждани не са допуснати до територията на Мексико.

„Разстоянието между столицата и Канкун е около 1500 км, за съжаление там нямаме почетно консулство.

Не успяваме, когато близките на българските граждани се свързват с нас и подават сигнал, че те са задържани, в малките случаи в които успяваме да се свържем с миграционните власти на летището в Канкун, информацията е била, че техните документи не отговарят на условията за влизане в страната. За един от всичките тези случаи сме получили отговор, че хотелската резервация не е била предплатена”, каза Иванова.