Изет Меджити иска албански анклав в Македония

НОВИНАТА: Северна Македония се разпада?!

Върви ли Северна Македония към разпад? Този въпрос се налага сам след днешното новина, че албанските партии в западната ни съседка все по-настойчиво искат федерализация.

„Ако сърбите могат с четири процента (от броя на населението) да имат видими права, тогава очевидно това ще има ефект върху албанците, които са поне 30 % в Македония и претендират за същите права“, каза председателят на албанската партия „Демократичен съюз за интеграция“ Изет Меджити.

Меджити, който е и лидер на „Пожарната група“ в партията подкрепя предложението на албански общини в страната да последват примера на Косово.

Той казва, че е очевидно необходимостта от преместване на процеса на децентрализация е в интерес на общините, но и в интерес на гражданите, тъй като управлението ще е най-близко до тях.

Поради засилващите се тенденции за федерализацията на държавата от представители на албанския политически блок в Македония, президентът на страната Стево Пендаровски, коментира в съобщение до медиите: „Македония и Косово не могат да бъдат сравнени и че въпросите на правата на албанското малцинство в страната са затворени с пълното прилагане на рамковото споразумение на Охрид.“