българско кино онлайн
българско кино онлайн

Новите български филми: 4 големи промени в родното кино, които радват и привличат зрителите   

Някои дребни недостатъци на българското кино, което сме свикнали да гледаме с критично око, вече започват да ни липсват, промяната е факт

И старите, и повечето нови български филми онлайн или в киносалона, могат да ни доставят истинско удоволствие, ако им посветим от времето си. Преди години надълго и нашироко се дискутираше кризата в родното кино, но днес тенденцията изглежда е обърната.

Разбира се, за критиците остава тежката задача да продължат да стимулират творците по пътя им към създаването на съвършени продукции. Базата за сравнение също е важна, като на седмото изкуство у нас несъмнено трябва да се гледа и от позицията на несъизмеримите бюджети, екип и талантливо присъствие, на фона на чуждестранните ленти.

Напоследък зрителите са на мнение, че някои пропуски и недостатъци, които бяха като етикет за българските филми, започват да липсват и промяната наистина е факт.

Ето защо съвременните „плодове“ на киноиндустрията стават все по-привлекателни за публиката:

  1. Повече млади и нови лица

Това, за което мнозина се молиха преди, вече наблюдаваме в пълния му блясък. На екран виждаме не само познати лица, а все по-често млади и нови таланти.

Похвално е, че у нас и самата професия става все по-атрактивна и възможностите за реализация на бъдещите актьори, приети в академията за театрално и филмово изкуство, се увеличават.

  1. Запомнящи реплики и диалози

Смело може да се каже, че общуването в българските филми вече е налице. И диалозите са придобили напълно приемлива форма.

Чуват се не просто клишета, а интересни, запомнящи се реплики, които в соицалната мрежа успешно се въртят и като мемета.

Може би след време някоя от тях ще придобие славата на култовата фраза на чаровния инструктор (Стефан Данаилов) в „Дами канят“: „Ау, ти знаеш ли че имаш страшни очи!“.

  1. Малко по-дискретно продуктово позициониране

Тук вероятно има какво да се желае и натрапчивите реклами понякога създават дискомфорт на аудиторията. Можем да го преживеем, след като изкуството все пак трябва някак да се издържа.

И все пак има напредък, продуктовото позициониране е малко по-дискретно, а понякога и забавно.

  1. Непредсказуеми събития и обрати

Не е толкова предвидим сюжетът вече в голяма част от българските продукции, а напрежението успява да задържи зрителите до самия край.

В някои сериали стремежът към непредсказуеми събития и обрати тласка сценаристите към приумици, чийто ефект е дори обратен – вълна от недоволни реакции от страна на мечтаещите за хепиенд.

Може би някъде там по средата е истината и е почти невъзможно да се отговори изцяло на очакванията.