Ново научно изследване опровергава фактчекърите: Ваксините срещу Ковид може да са допринесли за високата свръхсмъртност

Ваксините срещу Ковид може да са отчасти виновни за нарастването на свръхсмъртността по време на пандемията, предполагат учени в ново изследване, публикувано в престижното международно научно списание BMJ Public Health. Изследването е цитирано и от бритaнския The Telegraph. Само преди четири месеца фактчекърите на Ройтерс нарекоха тази информация „фалшива новина“ и всички статии по темата бяха цензурирани в социалните мрежи като „дезинформация“.

Изследователи от Холандия са анализирали данни от 47 западни държави и са открили, че от 2020 г. насам е имало повече от 3 милиона допълнителни смъртни случая, като тенденцията продължава въпреки въвеждането на ваксини и ограничителни мерки.

Те заявяват, че „безпрецедентните“ цифри „предизвикват сериозни опасения“ и призовават правителствата да проучат изцяло основните причини, включително възможните вреди от ваксините.

Свръхсмъртността или допълнителните смъртни случаи се изчисляват, като се проследи изменението на броя смъртни случаи по месеци в сравнение със средния им брой за съответния месец през базовия период.

Колкото по-висока е стойността на показателя, толкова по-голям е броят на починалите през наблюдавания месец. Ако показателят е с отрицателна стойност, това означава, че смъртните случаи са по-малко в сравнение с базовия период и тогава свръхсмъртността е отрицателна. Отрицателна е свръхсмъртността в България и Румъния, докато в цяла Европа се наблюдава висока свръсмъртност.

В изследването авторите от Vrije Universiteit, Амстердам, заявяват: „Въпреки че ваксините срещу Ковид-19 бяха въведени за предпазване на гражданите от заболеваемост и смърт от вируса, документирани са и предполагаеми нежелани събития.

„Както медицинските специалисти, така и гражданите съобщават за сериозни наранявания и смъртни случаи след ваксинация в различни официални бази данни в западния свят.“

Те добавят: „По време на пандемията ежедневно беше подчертавано от политиците и медиите, че всеки смъртен случай от Ковид-19 има значение и всеки живот заслужава защита чрез ограничителни мерки и ваксини срещу Ковид-19. След пандемията трябва да важи същият морал“.

Проучването установява, че в цяла Европа, САЩ и Австралия е имало повече от 1 милион допълнителни смъртни случаи през 2020 г., в разгара на пандемията, но също така и 1,2 милиона през 2021 г. и 800 000 през 2022 г. след прилагането на мерките.

Изследователите заявяват, че цифрата включва смъртните случаи от Ковид-19, но и „косвените ефекти от здравните стратегии за справяне с разпространението на вируса и инфекцията“.

Те предупреждават, че страничните ефекти, свързани с ваксината срещу Ковид, са включвали исхемичен инсулт, остър коронарен синдром и мозъчен кръвоизлив, сърдечно-съдови заболявания, коагулация, кръвоизливи, стомашно-чревни усложнения и тромбове в кръвта.

Германски изследователи посочват, че началото на свръхсмъртност в началото на 2021 г. в страната съвпада с въвеждането на ваксините, което според екипа „дава основание за по-нататъшно разследване“.

По-новите данни относно страничните ефекти обаче не са предоставени на обществеността, като страните поддържат свои собствени индивидуални бази данни за вредите, като разчитат на самоотчитане от обществеността и лекарите, предупредиха експертите.

Забавяне на други лечения

Изследователите заявяват, че е „вероятно“ въздействието на ограничителните мерки, ограниченото здравеопазване и социално-икономическите катаклизми по време на пандемията да са допринесли за смъртните случаи, въпреки че приемат, че е трудно да се докаже.

Гордън Уишарт, главен медицински директор в Check4Cancer и гостуващ професор по ракова хирургия в университета Anglia Ruskin, предупреди многократно, че забавянето на диагнозата рак ще доведе до смъртни случаи.

„В началото на периода на локдаун беше прогнозирано, че ограниченият достъп до здравеопазване за не-Ковид състояния ще доведе до забавяне на диагностиката и лечението на критични по отношение на времето състояния като рак, сърдечни заболявания, диабет и деменция и че това ще доведе до свръхсмъртни случаи от тези състояния“, каза той пред The Telegraph.

Данните на NHS England показват, че на 100 000 души заболеваемостта от рак е била 521 в годината преди локдауна, след което е спаднала до 456 през 2020-2021 г., което предполага, че около 45 000 ракови заболявания са били пропуснати през първата пандемична година.

Честотата нараства до 540 на 100 000 през следващата година, което предполага, че много ракови заболявания са диагностицирани късно, когато лечението вече е било по-малко ефективно.

Говорейки за потенциала за увреждане от ваксините, Гордън Уишарт добави: „Авторите са прави да посочат, че много сериозни нежелани събития, свързани с ваксината, може да не са били докладвани и изтъкват факта, че едновременното начало на свръхсмъртността и ваксинацията срещу Ковид в Германия изисква по-нататъшно разследване.

„Документът предоставя повече въпроси, отколкото отговори, но е трудно да не се съгласим с тяхното заключение, че е необходим допълнителен анализ, за да се разберат основните причини за свръхсмъртността, за да се подготвим по-добре за бъдещото управление на пандемичните кризи“, каза експертът.