НС издънка пред Коледа: Пълна каша с минималната заплата

Опитите минималната заплата да се обвърже със средната завиха в най-неочаквана посока – депутатите обсъждат в момента да я направят брутна, което означава в нея да влязат някои постоянни допълнителни плащания като свещения клас, но да излязат разходите на работодателите за осигуровки.

Това на практика ще направи най-ниското възнаграждение за страната различно за всеки служител според неговия стаж (заради класа), като едновременно с това класът ще се отмени за хората, които получават минимална заплата.

Сега минималната работна заплата за страната се определя с постановление на правителството и е основна, а не брутна. Т.е. това е сумата заедно с осигуровките, под която месечното възнаграждение на пълно работно време не може да пада.

Предложението да се промени дефиницията дойде едновременно от ГЕРБ и „Продължаваме промяната“, подкрепя се и от ДПС. Срещу това минималната заплата да е брутна се изказаха от БСП, а присъстващите на заседанието на социалната комисия синдикалисти от КНСБ предупредиха с протести. „Който пипа клас, пада от власт“, напомни Любослав Костов от КНСБ.

Гласуването на промяна в Кодекса на труда, с която да се определя минималната заплата, е на второ четене в социалната комисия. Все още текат ожесточени дебати по предложенията, внесени преди второто четене. В хода на дебатите стана ясно, че самите вносители не са наясно какво правят.

ГЕРБ например смята, че в брутната заплата не влиза класа, но влизат личните осигуровки, а не участват тези за работодателя.

„Продължаваме промяната“ разбира брутната заплата като включващата основната и всички допълнителни плащания с постоянен характер, включително класа. Искрен Арабаджиев директно обяви в залата, че са за отпадане на класа, защото той пречи да се даде шанс на младите кадри.