НС отхвърли предложението на “Възраждане“ за ограничение на хазартната реклама

Народното събрание отхвърли предложението на „Възраждане“ за драстични ограничения на хазартната реклама. 

Понеже днес е първата сряда от месеца, по традиция като първа точка се фиксират законодателни предложение на опозицията. Законопроектът за промени в Закона за хазарта е внесен от „Възраждане“ и предлага да се въведат драстични ограничения на хазартната реклама.

В мотивите вносителите посочват, че хазартните игри развиват опасни зависимости у хората. Партията на Костадин Костадинов предлага и оттук нататък Съветът за електронни медии (СЕМ) и Регионалните здравни инспекции (РЗИ) да следят дали ограниченията върху хазартната реклама се спазват.

Според „Възраждане“ ограничаването на хазартната реклама ще намали обществените вреди и ще намалят зависимостта от хазарта. Те предлагат и да се въведе по-голяма вноска за социално отговорно поведение, която да се разходва за развиването на спорта и здравето, по-справедливо данъчно облагане.

Димо Дренчев от „Възраждане“ заяви, че се наблюдава „верижна зависимост“ – от залози в казина и игрални зали към бърз кредит, след това – съдия изпълнител, докато не се стигне до започване на работа „на черно“, без трудов договор.

Според Румен Гечев от БСП хазартът трябва да бъде цялостно забранен в България. Той определи хазартната реклама като агресивна и опасна за непълнолетните.

Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ отново отправи обвинения в лобизъм срещу финансовия министър Асен Василев заради начина на облагане на хазартната дейност на операторите, която бе променена в края на миналата година.

Любен Дилов-син от ГЕРБ обърна внимание на това, че сумите, генерирани от пазарта, несправедливо се облагат. По думите му с резки промени, както са предвидени в предложения от „Възраждане“ законопроект, първите, които ще получат тежък удар, са общинските спортни институции.

В крайна сметка законопроектът беше отхвърлен с 67 гласа „за“, 29 „против“ и 79 „въздържал се“ при гласуването му в пленарната зала, предаде БТА.