НС пусна сделката за „Страйкърите” за 3 милиарда лева

Народното събрание одобри придобиването на 183 американски бронетранспортьора (БТР) „Страйкър“ (Stryker), 15 спомагателни камиона и друго оборудване. „За“ гласуваха присъствалите в пленарната зала 134 депутати от ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС. „Против“ купуването на бойните машини гласуваха 55 депутати от проруските партии „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“. Двама народни представители от БСП се въздържаха.

В началото на септември Държавният департамент на САЩ одобри потенциална сделка с България за продажба на 183 бронирани машини „Страйкър“ и свързано с тях оборудване за Българската армия. Корпорацията „Дженерал дайнамикс“ (General Dynamics) е основният доставчик на това въоръжение.

В приетото решение е предвидено началото на доставката на бойните машини да е третото тримесечие на 2025 г., а краят – първото тримесечие на 2028 г. Предвидено е също, че ще се доставят 10 машини на месец.

Договорът със САЩ включва също така индустриално сътрудничество и трансфер на технологии и асемблиране и ремонт на бойните машини „Страйкър“ в заводи на „Терем холдинг“.

По-конкретно ще бъдат купени: 90 броя ХМ1296 Infantry Carrier Vehicles – Dragoon (ICVD); 17 броя М1126 Infantry Carrier Vehicles (ICV); девет броя М1132 Engineer Squad Vehicles (ESV); 33 броя М1130 Command Vehicles (CV); 24 броя M1133 Medical Evacuation Vehicles (MEV); десет броя М1135 Nuclear, Biological, Chemical Reconnaissance Vehicles (NBCRV); три броя М98ЗА4 Heavу Expanded Mobility Tactical Truck (НЕМТГ) Light Equipment Transports (LET) в комбинация с Modular Catastrophic Recovery System (MRCS); три броя М1120A4 НЕМТТ Load Handling Systems; три броя М984А4 НЕМТT Wrecker; шест броя М978А4 НЕМТТ Fuel Servicing Truck (Tanker).

Прогнозният разход е 1.376 млрд. долара (2 504 320 000 лв., изчислени при курс на щатския долар $1 = 1.82 лв.) без ДДС, т.е., над 3 милиарда с данъка. Плащането по договора, включително два бъдещи договора за придобиване на боеприпаси, е предвидено да се извърши за период от пет години. Освен посочената сума за цялостната реализация на проекта ще са необходими и други допълнителни разходи за плащане на ДДС, мита, транспортни разходи и др.

Продължилият около два часа и половина дебат във връзка с решението беше белязан от долнопробни обиди от страна на представители на трите проруски формации към министъра на отбраната Тодор Тагарев и министър-председателя Николай Денков. Само Тагарев присъстваше в залата от правителството. „Националното предателство и защитата на чужди интереси започва да се превръща в норма и нещо нормално“, настоя депутатът от БСП Борислав Гуцанов, имайки предвид интересите на САЩ. По думите по времето на комунистическия режим Съветският съюз е третирал България по подобен начин, но тогава според него поне е имало икономически ползи за страната. „В момента ни третират като едва ли не 51-ият щат на САЩ, но най-бедната икономика в Европа ставаме донор на най-богатата икономика в света“, допълни Гуцанов.

Попита къде са поръчаните от САЩ изтребители F-16 Block 70 и вметна иронично, че „чертежите може би сте ги видели, но и тях ги няма“. По думите му други страни купували най-модерните американски изтребители F-35 на много по-ниска цена от F-16 Block 7