Homosexual couple kissing at sunset while taking a selfie - Romantic date at Santa Monica pier in Los Angeles

НСИ преброи 2856 гей двойки, сред тях и политици

В България има поне 5712 граждани, които живеят на семейни начала с партньора си от същия пол. Това става ясно от получените от фондация ГЛАС данни от Национален статистически институт.

Националното преброяване на населението и жилищния фонд се проведе преди две години и в него имаше възможност за посочване на съвместно съжителство без брак на един и същи адрес, независимо от пола на партньорите.

Тогава фондация ГЛАС проведе национална кампания, която да популяризира тази възможност и да окуражи гей двойките в България да заявят себе си като семейство. Огласените сега данни показват, че 2856 еднополови двойки заявяват съществуването си и искат да имат същите права като останалите граждани. По информация на Novinar.bg сред гей двойките има и действащи политици.

„Вярваме, че еднополовите семейства в България са много повече, но дефицитите на преброяването и обществената стигма не могат по покажат реалната картина. Но дори и това, че в България има хиляди двойки, които живеят като семейства без достъп до същите права, а и задължения като останалите български граждани, трябва да е достатъчно основание държавата и политиците да регулират този въпрос“, коментира Симеон Василев, председател на фондация ГЛАС:

На 5 септември 2023 г. излезе решение на Европейския съд по правата на човека по делото Коилова и Бабулкова срещу България (Koilova and Babulkova v. Bulgaria, жалба № 40209/20), което задължи България да създаде правна рамка, която да признае еднополовите връзки, припомнят от ГЛАС. И съобщават, че на 4 октомври в София ще има кръгла маса за правата на ЛГБТИ семействата в България.