НСО чака 3 бронирани мерцедеса по 1,2 млн. всеки

В близките дни се очаква у нас да пристигнат три бронирани мерцедеса, поръчани от Национална служба за охрана (НСО) през 2022 година. Те са на стойност 3 млн. лв. без ДДС, т.е., по 1,2 млн. всеки. Могат да се използват за превозване на премиера, президента, шефа на парламента, а също и за чужди делегации. Дават се за ползване по степен на застрашеност.

От справка в Електронния портал за обществени поръчки става ясно, че Националната служба за охрана е възложила доставка на три чисто нови бронирани леки коли от висок клас.

Договорът между НСО и фирмата „Силвър Стар Ритейл“ ЕАД – София, собственост на Халед Ахмад Ал Джуфали от Саудитска Арабия, е подписан на 31-ви март миналата година. Става дума за автомобили от „Мерцедес-Бенц“ АД, Германия.

Прогнозната стойност на поръчката е 3 млн. лв. без ДДС, а договорът е от 2022 година. Срокът на доставката на автомобилите е до 10 месеца.

„В резултат от обществената поръчка следва да бъдат доставени три броя бронирани леки автомобили от висок (представителен или лукс) клас на Националната служба за охрана, за целите на осъществяваната от нея нормативно установена охранителна дейност съгласно ЗНСО“, пише в описанието на поръчката.

От документацията става ясно също, че колите ще са със сертификати VPAM – BRV за ниво на защита от куршуми, и сертификат VPAM – ERV за балистична устойчивост – срещу взрив на покрива, на пода и отстрани.