„Няма да коленичим пред България“: Мицкоски отговори на Борисов и Радев

Македонският премиер Християн Мицкоски заяви, че страната му „няма да коленичи пред България“.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ коментира днешните изявление на ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов и президента Румен Радев.

„Съжалявам, че подобни послания идват от източната съседка. Мисля, че подобни послания са част от Средновековието, но в съвременна Европа през 21 век имало политици като Радев. Готов съм да седна (да говоря) и с двамата. Пожелавам на Борисов да направи правителството, защото ние идваме от Европейската народна партия. Но и източната съседка трябва да знае, че отмина времето на политиците, които превиха гръбнак и коленичиха, подписаха всичко, което се слагаше на масата, а в същото време ограбваха народа с европейско знаме. Трябва да свикнат с политици, които работят денонощно, и с политици, които нямат намерение да си кривят гръбнака, нямат намерение да подписват всичко. Политици, които са готови да говорят с документи и факти. Аз съм за изграждането на връзки и мостове със съседите и взаимното уважение. Не можем да бъдем добри съседи, ако нямаме уважение“, каза Мицкоски.

По-рано днес президентът Радев заяви, че маските окончателно са паднали.

„Новото правителство в нашата югозападна съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите „българин“ и „българско“ в РС Македония“, каза той.

От своя страна Борисов подчерта: „Договорите, особено международни и втъкани в преговорната рамка на ЕС, се спазват“.

Мицкоски им отвърна, че „не можем да бъдем добри съседи, ако нямаме взаимно уважение“.

„Не е добросъседство, ако едната страна е унижавана, а другата се радва. Това не е добросъседство, а срамота“, каза още той.

Мицкоски посочи, съда по правата на човека в Страсбург за „съществуването на македонско малцинство в България“.

‘Е, днес имаме един безспорен факт чрез Съда по правата на човека в Страсбург. Издадени са 14 решения на Съда, че в България има македонско малцинство, чието право е да се организира в неправителствена организация, не да бъде в Конституцията. За съжаление правото е възпрепятствано от такъв тип политици като г-н. Радев

„Призовавам за добросъседски отношения и в двете посоки, за съвместно намиране на решение, защото ние като добри съседи трябва да обсъждаме, на базата на аргументи и факти, а не да политизираме и да свеждаме въпроса до низки страсти. Този народ (македонският) направи много за европейското бъдеще и очаквам Европа да върне същото на нацията и страната“, добави Мицкоски.