Няма виновни?! Дела за тероризъм и шпионаж се мотаят с години

Дела за изключително тежки престъпления като тероризъм и шпионаж в полза на чужда държава са разследвани години без особен успех и без извършителите да бъдат открити, а още по-малко – наказани. Това става ясно от проверка на прокуратурата, извършена по разпореждане на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. Тя е съсредоточена върху разследванията по глава Първа от НК, т.е. престъпления като поругаване на държавни символи (знаме, герб и т.н), тероризъм, шпионаж, въоръжено въстание, насилствена смяна на властта и т.н.

Не знаем дали обвиняемият е вменяем

Сред проверяваните дела има един куриозен случай на разследване за поругаване на знамето. То е водено от специализираната прокуратура, а след закриването ѝ – от градската в София. Обвиняем по това дело е мъж с инициали М.М. То се води вече почти три години. Към момента обвиняемият е без мярка за неотклонение, т.е. на свобода. В края на 2020 г. той е бил арестуван за 72 часа. След това делото е продължило с разпити на свидетели, но скоро е зациклило. Вместо това непрекъснато е искано удължаване на сроковете.

Едва през пролетта на април миналата година е назначена експертиза за психичното състояние на обвиняемия. Идеята е заключението да покаже дали той е вменяем и дали може да носи отговорност за действията си. Изготвена обаче след година и четири месеца – едва в средата на юни 2023 г.

Междувременно обаче обвиняемият се укрива. Затова и експертизата не може да бъде изготвена толкова дълго време. Според проверката тя е „абсолютно необходима“.

Извън забавянето на експертизата е установено, че разследването е водено през „необосновано дълги периоди“ и то по начин, че не са изяснени всички обстоятелсва.

„Най-фрапиращият случай за това е, че на 12.11.2020 г. Апелативният специализиран съд е отменил мярката за неотклонение спрямо обвиняемия и е прекратил производството поради възникнали съмнения относно вменяемостта на обвиняемото лице. Експертиза за установяване на това обстоятелство е назначена на 04.02.2022, т.е. година и три месеца по-късно, а изготвянето на самата експертиза е извършено след още 1 година и 4 месеца“, пише в доклада.

Тероризъм

Друго дело, този път за тероризъм, е започнало с прокурорска преписка през 2019 г. Самото досъдебно производство е образувано през май 2020 г., а първите следствени действия са близо шест месеца по-късно. В рамките на 4 месеца се констатира пълно бездействие.

Проверено е още едно дело за тероризъм. То започва през 2020 г. В края на същата година е спряно без да се повдигнат обвинения. Евентуалният заподозрян е бил в чужбина и е изисквана информация по тази линия. Накрая обаче решението за спиране е противоречиво – в него хем се твърди, че е установен извършителят (който е в чужбина), хем е записано, че той е и основен свидетел.

Военен и шпионин

Сред проверените дела е и разследване, по което заподозрян е висш военен. Разследването е за подкуп. Проверяващите отчитат, че по това производство не е извършено нито едно следствено действие. Нещо повече, не е споменато името на евентуалния заподозрян, въпреки че е било публикувано в медии още в началото на 2020 г. Освен това прокурорът е разполагал с пълната информация за него, която е била в секретни справки.

Забавяне има и по дело срещу агент на ДАНС. Той е обвинен в шпионаж в полза на Русия. За такова дело съобщи ръководството на контраразузнаването през миналата пролет. Тогава бе обявено, че двама служители на средно ниво са разследвани за шпионаж. От доклада на прокуратурата става ясно, че обвиняемият е само един. Първоначално той е бил с гаранция от 10 хил. лв., която след това е намалена на 2 хил. лв.

През следващите десет месеца наблюдаващият прокурор по това дело е изготвил само едно постановление. С него е отказано да се промени мярката от гаранция в подписка.