NYT спипа Зеленски в лъжа: Ужасът в Константиновка – от украинска ракета

Ракетният удар на 6 септември срещу Константиновка в Източна Украйна бе един от най-смъртоносните в страната от месеци насам. При този удар бяха убити най-малко 17 цивилни жители на града и ранени 32 души, предадоха световните агенции.

Ракетата, с която бе нанесен удара, съдържаща метални фрагменти, порази тогава пазар, като при взрива бяха пробити прозорци и стени на околните сгради. Някои жертви и ранени бяха обезобразени до неузнаваемост, отбелязва днес в пространна публикация американският в. „Ню Йорк таймс“ (NYT), цитирана от БТА.

По-малко от два часа по-късно президентът Володимир Зеленски обвини, както той каза „руските терористи“ за нападението и много медии повториха тази теза. По време на нахлуването си в Украйна Русия многократно и систематично нападаше цивилни и нанасяше удари по училища, пазари и жилищни сгради като умишлена тактика за всяване на страх сред населението.

В Константиновка през април те обстрелваха домове и детска градина, убивайки шестима.

Но доказателствата, събрани и анализирани от в. „Ню Йорк таймс“, включително фрагменти от ракетата, сателитни изображения, свидетелски разкази и постове в социалните мрежи категорично водят до извода, че катастрофалният удар е бил резултат от заблудена украинска противовъздушна ракета, изстреляна от ракетна система „Бук“.

Атаката изглежда е била трагична злополука. Експерти по противовъздушна отбрана казват, че ракети като тази, ударила пазара, могат да се отклонят от курса си по различни причини, включително електронна неизправност или перка за насочване, която е повредена или се е откъснала по време на изстрелването.

Говорител на въоръжените сили на Украйна каза, че службата за сигурност на страната разследва инцидента и съгласно националното законодателство не може да коментира повече.

Украинските власти първоначално се опитаха да попречат на журналисти от „Ню Йорк таймс“ да получат достъп до ракетните отломки и района на удара непосредствено след взрива. Но в крайна сметка журналистите успяха да стигнат до мястото, да разпитат свидетели и да съберат отломки от използваното оръжие.

Записи от охранителни камери показват, че ракетата е летяла към Константиновка от посоката на контролираната от Украйна територия, а не от посока зад руските линии.

Докато се чува шумът от приближаващата ракета, поне четирима пешеходци изглежда едновременно обръщат глави към идващия звук. Те са обърнати към камерата – в посока на контролираната от Украйна територия. Мигове преди да удари, отражението на ракетата се вижда, минавайки над две паркирани коли, което показва, че идва от северозапад.

Бойната глава на ракетата се взривява на няколко метра над земята малко преди удара, изхвърляйки метални фрагменти навън. Полученият кратер и щетите, простиращи се от точката на детонация, съответстват на ракета, идваща от северозападна посока според експерт по експлозиви и анализ на „Ню Йорк таймс“.

Допълнителни доказателства разкриват, че минути преди удара украинските военни са изстреляли две ракети земя-въздух към руската фронтова линия от градчето Дружковка, разположено на около 16 километра северозападно от Константиновка.

Журналисти от „Ню Йорк таймс“ са били в Дружковка, когато са чули изстрелване на ракета към 14 часа, последвано няколко минути по-късно от втора. Случайно един от членовете на екипа записва първото изстрелване в гласово съобщение.

Жителите на Дружковка също съобщиха за изстрелване на ракета по това време в местна група в „Телеграм“. „Още една“, се казва в пост в 14:03 часа, като се има предвид второ изстрелване на ракета. Местните жители в близост до изстрелванията ги описват като необичайно гръмки – по-силни от звуците на войната, с които са свикнали, а това съответства на свидетелски разкази за предишни изстрелвания от ракетната система „Бук“.

Времето на тези изстрелвания съответства като времевата рамка на времето на падане на ракетата, която около 14:04 часа удари пазара в Константиновка.

Освен това двама свидетели, които говориха пред „Ню Йорк таймс“, казаха, че са видели ракетите да бъдат изстрелвани от Дружковка по посока на руската фронтова линия около времето на удара в Константиновка. Един от тях каза, че е видял ракетите да се движат по посока на Константиновка. Украински войник, базиран в Дружковка, пожелал да остане анонимен, също казва, че е чул две изстрелвания на ракети приблизително по едно и също време.

Един от свидетелите каза също, че ракетите са били изстреляни от полето в покрайнините на града, място, което според жителите се използва от украинската армия и от което преди са виждали да бъдат изстрелвани ракети за противовъздушна отбрана.

Журналистите на „Ню Йорк таймс“, които са посетили мястото, са видели признаци, че то наскоро е било използвано от военните, включително окопи, изкопи за отпадъци и следи от широки вериги, съответстващи на голямо военно превозно средство.

Друг ключов индикатор – следи от изгаряния. Различни ракети за противовъздушна отбрана, пускани от земята, се изстрелват от задната част на голямо превозно средство и изгарят околната трева, когато излетят. Анализът на сателитни изображения преди и след пускането им показва нови следи от изгаряне около окопите в деня на удара, което вероятно показва, че мястото е било използвано за изстрелване на ракети.

След удара украинските власти казаха, че руските сили са използвали ракета, изстреляна от система за противовъздушна отбрана С-300, която Русия използва както за прехващане на самолети, така и за нанасяне на удари по наземни цели. Но ракетата С-300 има различна бойна глава от тази, която се взриви в Константиновка.

Металните части от фасадите на сградите, които са били най-близо до експлозията, бяха осеяни със стотици квадратни или правоъгълни дупки, вероятно пробити от кубообразни предмети, изхвърлени навън от ракетата.

Измерванията на дупките, както и фрагментите, открити на мястото на инцидента, съответстват по размер и форма по-специално на едно оръжие – ракета 9М38, която се изстрелва от самоходния зенитно-ракетен комплекс „Бук“. Известно е, че Украйна използва ракетната система „Бук“, както и Русия.

Някои от дупките са с ширина под 10 милиметра, докато други са малко по-големи. Ракетите 9M38 съдържат два различни размера твърди метални кубични фрагменти – с диаметър от осем и 13 милиметра.

Журналист на „Ню Йорк таймс“ е разгледал и други фрагменти от ракети, открити на множество места в Украйна, които са били изстреляни от руски системи за противовъздушна отбрана С-300, С-400 и „Бук“, както и от две различни американски системи за противовъздушна отбрана. Техните форми и размери показват, че щетите на мястото на пазара в Константиновка най-вероятно са причинени от ракета 9M38.

Двама независими военни експерти по обезвреждане на бомби, пожелали да запазят анонимност, също са стигнали до подобно заключение и заявиха, че фрагментите и щетите на мястото на удара най-много съответстват на ракета 9M38.

Защо ракетата, която има максимален обсег от малко над 27 километра, може да е паднала в Константиновка, не е ясно, въпреки че е възможно да се е повредила и разбила, преди да удари набелязаната цел.

Във всеки случай при такъв малък обхват – по-малко от 16 километра – ракетата най-вероятно е паднала с неизразходвано гориво в ракетния си двигател, което би се взривило или изгоряло при удара, предлагайки възможно обяснение за масовите следи от обгаряне на пазара в Константиновка, заключава „Ню Йорк таймс“.

Ройтерс съобщи, че не е в състояние да провери всички тези информации чрез независими източници. Съветник на украинския президент не е отговорил още на искането на агенцията за коментар. Говорител на военното командване на Украйна насочи Ройтерс към коментара, цитиран в статията на „Ню Йорк таймс“, че службата за сигурност на Украйна разследва инцидента и съгласно националното законодателство не може да коментира повече.