Барак Обама
Барак Обама

Обама брани гейове и лесбийки

Президентът на САЩ Барак Обама изрази надежда браковете между еднополови партньори да бъдат узаконени скоро в целите Съединени щати. Това си изказване той направи пред представители на организации на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, предаде РИА Новости.

„Няма да ни се наложи да чакаме чак толкова дълго, защото навсякъде – от Минесота до Мериленд и от Сената до Националната баскетболна асоциация – видимо се движим към повратен момент. Сърцето и умът се променят, променят се и законите. Промените не са започнали тук, във Вашингтон, но в тях има сила, на която Вашингтон много трудно ще успява дълго да се съпротивлява“, заявил Обама пред представители на лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални.

До момента браковете между еднополови партньори са легализирани в 12 щата и в окръг Колумбия. Откровени гейове вече не крият своята сексуална ориентация нито в Сената, нито в НБА. Решение на Върховния съд неотдавна постанови, че въпросът за еднополовите бракове трябва да бъде решаван от щатското, а не от федералното законодателство, предаде БГНЕС.

Президентът на САЩ изброи пред представителите на общността на хората, минали под дъгата, действията на своята администрация в тяхна полза като мерките за борба със СПИН. Той допълни, че от 2014 г. застрахователните компании вече няма да могат да отказват подписване на полици с хора въз основа на сексуалната им ориентация и подчерта, че е отпаднала забраната за служба в армията на откровени гейове. Но стопанинът на Белия дом изрази и безпокойството си от факта, все още в САЩ има дискриминация към отношенията между еднополови партньори:“В 34 щата могат да ви уволняват само заради това кой сте и кого обичате. Това не е правилно. Трябва да го променим. В Сената се обсъжда законопроект, който да забрани дискриминацията срещу американците с нестандартна сексуална ориентация на работното място веднъж и завинаги. Ние трябва да го одобрим и аз искам да подпиша този закон“.