„Обичам ви“: Пеевски се извини на избирателите на ДПС и обеща партията вече да работи за тях (ВИДЕО)

Той се извини за разминаването между партията и хората, които я подкрепят, но напомни и традиционното послание, че ДПС е гарант да не се случва повече "Възродителен процес"

Да върне „изгубената връзка“ с избирателите на ДПС и партията вече да започне да работи реално за тях, а не само да търси подкрепата им по време на избори. Това обеща депутатът от ДПС Делян Пеевски, като цитира думи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от преди година, които според него мнозина не разбрали. Той се извини за разминаването между партията и хората, които я подкрепят, но напомни и традиционното послание, че ДПС е гарант да не се случва повече „Възродителен процес“ (опитът на БКП да наложи насилствена асимилация на мюсюлманското население).

 

Пеевски, който е в кампания за председател на партията на предстоящата през февруари 2024 г. конференция, говори по време на възпоменателните събития в кирковското село Могиляне по повод 39-годишнината от събитията. Всяка година на 26 декември ДПС почита трима души, загинали при мирен протест срещу смяната на имената от комунистическия режим. Сред тях е и бебето Тюркян, на което е кръстена чешмата в селото, пред която се провежда възпоменателната церемония.

 

По информация на изданието „Родопи 24“ (Кърджали) на събитието тази година са се събрали над 3000 души. От разпространените кадри се вижда, че Пеевски (който е председател на парламентарната група на ДПС от месец и половина след оставката от лидерския пост Мустафа Карадайъ) е придружаван от депутати, евродепутата Илхан Кючук и поднася цветя на чешмата заедно с кмета на Кърджали Ерол Мюмюн. На събитието присъстват и представители на структури на партията от цялата страна.

 

От „изгубена връзка“ до „обичам ви“

 

„Смятам, че ДПС обратно трябва да се върне при вас. Защото почетният председател д-р Ахмед Доган преди една година каза нещо, което мисля, че много не разбраха: „върнете връзката с нашите хора, губим я някъде през последните 10 години, за което се извинявам и ще направя всичко, което е по силите ми, да го поправя, за да започнем да правим реални неща, които да виждате всеки ден, а не само да ви призоваваме да ни подкрепяте, като дойдат избори. Ще бъдем до вас, за което си давам думата“, обяви пред събралите се Пеевски, цитиран от „Родопи 24“. Той уточни, че казва това като човек, а не като политик.

 

Той на няколко пъти повтори, че той и партията ще бъдат близо до хората, включително, заради „жертвата, която сте дали, за да дойде демокрацията“, и завърши с думите „Обичам ви“ (израз често употребяван от Доган в писмени речи, но и обръщения на живо към избирателите).

 

И Конституцията срещу „Възродителен процес“

 

ДПС са се борили за промени в Конституцията на България, за да се предотврати еднолично ръководене на държавата и възможността за втори „Възродителен процес“, обясни още депутатът на събралите се да почетат жертвите.

 

„Щом зверствата на тоталитарния режим все още не са наказани, значи трябва да работим по тази тема, защото това зло не трябва да остане ненаказано. В тази връзка се борихме за приемане на новата Конституция на България, за да не позволим никога повече това да не се върне – някой да ръководи държавата еднолично и да реши, че може да прави правеното преди 39 години. И ДПС ще бъде гарант това никога повече да не се случва“, каза още Пеевски, цитиран от сайта „Епицентър“.