Областният управител на София отказа да подаде оставка

Вяра Тодева обясни, че ще връща за преразглеждане всяко незаконосъобразно решение на Столичния общински съвет, независимо от мнозинството, което го е гласувало

„Всеки може да ми иска оставката! Докато аз съм областен управител ще спазвам закона и ще връщам всяко решение, независимо от мнозинството, което го е взело“. С тези думи областният управител на София Вяра Тодева коментира исканата й оставка. ГЕРБ-СДС, БСП и ИТН поискаха да се оттегли от областната управа, заради връщането на решението на Столичния общински съвет за избор на ръководните позиции на постоянните комисии в градския парламент. Тодева категорично заяви, че оставка няма да подаде, защото няма причина за това.

До скандала се стигна, след като на извънредно заседание на 8 февруари общинските съветници гласуха ГЕРБ-СДС и БСП да оглавят ключови постоянни комисии в Столичния общински съвет, а за най-голямата група в местния парламент остана ръководството само на една. Решението в СОС мина с подкрепата на по-малките партии в съвета – част от „Възраждане“, „Синя София“, ИТН и ВМРО. Сега областният управител Вяра Тодева върна това решение заради процедурни нарушения. Според мотивите й нищо не е налагало да се свиква извънредно заседание и освен това неправомерно, след напускане на залата от новоизбрания председател на СОС – кандидатура на ПП-ДБ-СС, воденето на заседанието поел Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС.

Георгиев определи връщането на решенията като директна политическа намеса в работата на СОС и мотивира искането на ГЕРБ-СДС за оставката на областния управител с това, че така се нарушават нормативните правила.

„Считам че именно Георги Георгиев, който беше председател на СОС (при предходния мандат на СОС – бел. ред.) трябва да ме подкрепи. Защото като юристи трябва да държим на закона и спазваме законовите процедури“, коментира Тодева.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира казусът с Вяра Тодева. Той разкритикува решението й да отмени направеното разпределение на комисиите в Столичния общински съвет. На въпрос дали след ротацията областният управител на София ще бъде освободена от длъжност, Борисов отговори с думите: „Нека първо се осъществи ротацията, защото сме много, много далеч от нея“.