Областният управител на София поиска средства за реставрация на фигурите от Паметника на Съветската армия

Областният управител на София Вяра Тодева поиска да бъдат осигурени средства за реставрация и консервация на фигурите и барелефите от Паметника на Съветската армия, съобщиха от областната управа.

Вяра Тодева е изпратила писмо до служебния премиер Димитър Главчев, в което е поискала увеличение на максималния размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от областната администрация на област София през 2024 година. Причината – провелата се пазарна консултация за определяне на прогнозната стойност на обществената поръчка за реставрация на фигурите от монумент „Паметник на Съветската армия”, разположен в „Княжеската градина“.

Съгласно полученото индикативно ценово предложение, необходимата сума за предстоящите дейности възлиза на 2,548 млн. лв., в т.ч. с включени 10% непредвидени разходи, става известно от съобщението на областния управител.

От писмото до служебния премиер става известно, че за 2024 година областната управа се надява да бъдат осигурени допълнително 509 520 лева, а през 2025 година – 2 038 480 лева.

Вяра Тодева е внесла и идеен проект в Министерство на културата за разположението на фигурите и барелефите от паметника в Музея на социалистическото изкуство. Внасянето на проекта е последваща стъпка в изпълнение на решението на Столичния общински съвет от 9 март 2023 година. В идейния проект е предоставен план за позиционирането на фигурите, с който можете да се запознаете тук.

На 6 март кабинетът в оставка одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г. за финансово осигуряване на необходимите дейности по демонтаж, транспортиране до площадката за съхранение и опазване на бронзовите фигури и барелефи от мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия“ до възлагане на дейностите по тяхната реставрация, извършвани от областния управител на област София, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Процесът по демонтиране на Паметника на Съветската армия в София започна на 12 декември 2023 година, след решение на областния управител на София Вяра Тодева. Самата Тодева уточни, че демонтажът е разчетен за 59 дни. Решението ѝ предизвика разнопосочни реакции в парламента и сред представителите на политическите сили в Столичния общински съвет.

По-рано днес Върховният административен съд отмени разпореждането на Административния съд София-град по жалба на партия „Възраждане“, с което беше спрян процесът на демонтажа на фигурите на Паметника на Съветската армия.

Вчера върховните магистрати отмениха и друго решение на Административния съд по същия казус – този път на „Изправи се.БГ“ и физически лица.