ОБРАТ: ЕС вдига руските санкции заради зърнената сделка

ЕС обмисля да направи отстъпки към Русия за частично вдигане на санкциите срещу Руската селскостопанска банка срещу постигане на споразумение за удължаване на зърнената сделка в Черно море.

Идеята е да се позволи на руската банка да създаде дъщерно дружество, което да се свърже отново със световната финансова мрежа, съобщи Financial Times, цитиран от БГНЕС.

През миналата седмица Русия заяви, че не вижда причина за удължаване на срока на действие на зърнената сделка след 17 юли. Аргументът на руснаците бе, че „Западът е действал по скандален“ начин по отношение на споразумението, въпреки че е уверил бедните страни, че износът на руско зърно ще продължи. Санкциите срещу руските банки затрудняват търговията с руско зърно.

Банката, известна още като Росселхозбанк, е подложена на санкции заради руската инвазия в Украйна. Планът на Москва, предложен в рамките на преговори с посредничеството на ООН, ще позволи на новото банковото звено да се занимава с плащанията, свързани с износа на зърно, пише FT, като се позовава на източници, запознати с въпроса.

На новото звено ще бъде разрешено да използва глобалната система за финансови съобщения SWIFT, която беше затворена за най-големите руски банки след нахлуването в Украйна миналата година.

Русия и Украйна са основни играчи на пазарите на зърнени и маслодайни култури – от пшеница и ечемик до рапица и слънчогледово масло. Русия има доминиращо положение и на пазара на торове.