Обратното броене за сглобката започна: Радев обяви скоростни консултации

Обратното броене за „сглобката“ започна. Преди минути от пресцентъра на „Дондуков 2“ обявиха, че президентът Румен Радев ще проведе скоростни консултации с партиите.

От графика става ясно, че държавният глава ускорява процеса максимално и консултациите ще се проведат в два дни – в понеделник и вторник следващата седмица. Съвсем възможно е първият мандат да бъде връчен на ГЕРБ-СДС още в сряда, което означава, че сглобката има само пет дни да приключи успешно преговорите.

Радев все пак даде възможност за преговори през почивните дни. И вчера, а и днес ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обявиха намерения за интензивни преговори в петък, събота и неделя. Радев няма да им попречи, въпреки че той имаше възможност да ги привика на консултации още утре.

В противен случай, както самият Бойко Борисов каза днес от Букурещ, предстоят нови избори. От ГЕРБ са категорични, че при никакви обстоятелства няма да подкрепят отново мандат на ПП-ДБ. Хипотетична възможност за кабинет с третия мандат има, но в последните три години Радев винаги го е връчвал на БСП и той винаги се е провалял.

Графикът за консултациите:

11 март – понеделник:

От 9.30 часа представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС;

От 11.30 часа представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“;

От 14.00 часа представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“.

12 март – вторник:

От 9.30 часа представители на парламентарната група на „Възраждане“;

От 11.30 часа представители на парламентарната група на „БСП за България“;

От 14.00 часа представители на парламентарната група на „Има такъв народ“.

Накъде след консултациите

След консултациите президентът връчва първия мандат на ГЕРБ, най-голямата парламентарна групата. Ако междувременно сглобката стане коалиция и ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се споразумеят – то Мария Габриел следва да връчи мандата изпълнен.

Ако това не се случи, Радев ще връчи мандата на ПП-ДБ. Ако и втората ПГ не успее да формира кабинет, то президентът трябва да връчи трети, но на избрана от него политическа сила. Тук процедурата не е обвързана със срокове. След провал и на третия мандат се насрочва дата за нови парламентарни избори. Конституционалистът Наталия Киселова прогнозира, че за да има избори 2 в 1 с европейските, то дата следва да се насрочи до 9-10 април.