ОбС-Благоевград защити ЮЗУ в скандала с дипломите

Общинският съвет в Благоевград прие декларация в защита на Югозападния университет (ЮЗУ) „Неофит Рилски“ по време на заседанието си в петък.

Чрез декларацията общинските съветници от Благоевград показват подкрепата си към университета, който според тях е „подложен на безпрецедентна атака, имаща за цел да урони престижа на висшето учебно заведение“.

Декларацията беше представена от председателя на общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков от групата на ВМРО-БНД (Български глас) и според нея „през изминалите няколко месеца една от най-важните образователни институции в града и областта е подложена на безпрецедентен натиск чрез тиражиране на неверни твърдения“.

Според общинските съветници, част от които са възпитаници на университета, „определени лица и медии опитват да представят неизяснени обстоятелства като окончателни заключения и се тиражират твърдения без доказателства, които целенасочено уронват престижа на ЮЗУ“.

Общинарите в Благоевград са 41, а декларацията беше приета с 39 гласа „за“.

Повод за подобно действие е проверката Министерството на образованието през януари заради сигнали за фалшиви дипломи в университета, разпространени през декември 2023 г.

Проверката на МОН в ЮЗУ установи редица нарушения като нанасяне на оценки в главните книги при липсващи изпитни протоколи, вписани оценки по дисциплини, които са водени от един преподавател, но са подписани от друг човек и др.

Проверката беше разпоредена от образователния министър проф. Галин Цоков по подадени сигнали за нередности, сред които и този на бившия преподавател Стефан Дечев за фалшифициране на оценки от непроведени изпити и въз основа на това издаването на дипломи.

Изнесените от Дечев практики касаят бакалавърските програми в Правно-историческия факултет (ПИФ) на ЮЗУ и обхващат периода между 2019 и 2022 г, като целта е била „да се дадат дипломи на определени хора“.

В началото на март ръководството на ЮЗУ „Неофит Рилски“ отрече твърденията за нарушения във висшето училище по време на пресконференция. Тогава ректорът на университета проф. Николай Марин, който е и научен ръководител на бившия главен прокурор Иван Гешев, показа, че не възнамерява да се съобрази с препоръката на МОН да се проведат нови изпити за студентите с неправомерно признати изпити.

Окръжната прокуратура в Благоевград също се самосезира по медийни публикации за корупционни практики във висшето училище и преди няколко седмици е образувала дело във връзка със скандала със фалшивите дипломи.