Обсъжда се отпадане на медицинските бележки за учениците

Като документ ще се използва амбулаторният лист, очаква се финализирането на този процес в най-скоро време, заяви Хинков

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков обяви решение за премахване на медицинските бележки за учениците. Предложението включва използването на амбулаторни листове като заместител на тези документи. Той заяви, че има принципната подкрепа на Българския лекарски съюз за този акт.

„На последното заседание на ръководството на Министерството на здравеопазването взехме решение да предложим на „Информационно обслужване“ и на Министерството на образованието и науката да отмени изцяло медицинските бележки за учениците и да се използва амбулаторният лист. Имаме принципното одобрение на този акт от страна на Българския лекарски съюз“, каза министър Хинков.

Той добави, че очаква финализирането на този процес в най-скоро време, като подчерта необходимостта от участието на общопрактикуващите лекари в изпълнението на този нов регламент.

Според министъра, след извършен медицински преглед, амбулаторният лист ще бъде предоставен на пациента и този документ трябва да бъде приет от учебното заведение като медицинска бележка.

Грипна епидемия в осем области 

След нарастващия брой случаи на грип, министърът на здравеопазването, Христо Хинков, обяви, че осем области в страната са обявили грипна епидемия. Това включва Варна, Бургас, Смолян, Габрово, Пловдив, Плевен, Пазарджик и София област.

Министърът разкри, че е имало обсъждания за възможността София  да бъде включена към списъка на засегнатите области. Епидемията продължава да се разраства, и се предполага, че и в столицата може да бъде обявена грипна епидемия.

„Има си формула, която трябва да се изпълни за броя на заболели, за да може Районната здравна инспекция да препоръча ваканция за учениците“, припомни Хинков.