ОБВИНЕН: Ромът Сергей Радков искал да убие кмета на Антверпен (СНИМКА)

Сергей Радков – едва 20-годишен младеж от ромски произход от Благоевград. Това е българинът, задържан заедно с група, обвинена в подготовка за терористични актове в Белгия, чиято самоличност първо Novinar.bg осветли.

Според бТВ, позовавайки се на свои източници, Сергей е вече с повдигнати обвинения за участие в терористична група. Освен него бяха арестувани още шест души при две операции в Антверпен и Брюксел срещу джихадистки мрежи.

Всички участници са на възраст между 19 и 24. Официалната информация на белгийската прокуратура съдържа единствено първите имена на задържаните, първата буква на фамилните имена, националността им и възрастта им. Сред тях има и едно момиче.

Групата, задържана в Брюксел включвала именно и българина Сергей Радков, обвинен „само“ за участие в терористична група. По информация на медията той е напуснал България през 2016 г. и живее в Белгия с майка си и втория си баща.

Белгиец на име Адам Дикс пък е обвинен не само за участие в терористична група, но и за подготовка на терористично нападение. Според източници на бТВ Сергей и Адам са били близки приятели.

Ако това обвинение остане в сила, Сергей Радков поне ще се размине с доживотната присъда. Той обаче най-вероятно ще изкара дълги години в затвора – между 20 и 30. Доживотен затвор грози тези, които са обвинени в подготовката на атентат.

Барт де Вевер

Задържаните в началото на седмицата предполагаеми джихадисти са подготвяли убийството на кмета на Антверпен и председател на една от най-големите партии в страната Нов фламандски алианс Барт де Вевер. Това съобщават днес местни медии, като се позовават на данни от прокуратурата, цитирани от БТА.

Допълва се, че сред целите на заподозрените в тероризъм са били също полицейски управления. Де Вевер е бил нарочен заради въведената забрана общинските служители в Антверпен да носят религиозни символи.

Прокуратурата е пояснила, че подготовката на атентатите не била напреднала до степен, в която да са били определени датата и часовете на ударите. Допълва се, че задържаните са били следени от известно време от службите за сигурност и е установено, че бързо са се радикализирали.

По-рано местни медии уточниха, че някои от заловените са били свързани с терористите от „Ислямска държава“ – организацията, поела отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2016 година. Де Вевер многократно бе заплашван в последните години от различни престъпни среди и неколкократно бе поставян под засилена охрана.