Обвинението срещу Нико Тупарев е за присвояване на над 1,4 млн. лв.

Софийската градска прокуратура излезе с подробности за задържането и обвинението на известния телевизионен продуцент Нико Тупарев. Според съобщението на държавното обвинение Тупарев е присвоил 1 441 000 лв. от сметката на дружество, в което е съдружник. 

В 15:30 ч. днес Софийският градски съд ще гледа внесената от СГП молба за задържане под стража на продуцента. Тупарев бе въведен в съдебната зала с белезници. С него има трима адвокати.

Прави впечатление времевото съвпадение на действията на държавните институции срещу Тупарев. През май Комисията за защита на конкуренцията обяви, че започва дело срещу него, а месец по-късно той бе задържан по сигнал, над който е работила прокуратурата по казуси от преди поне четири години.

По време на заседанието прокурорът от СГП поиска продуцентът да бъде задържан под стража, а неговите адвокати – да бъде освободен.

Тупарев не направи изявление пред съда, заяви единствено, че иска да бъде оставен без мярка и се придържа към казаното от неговите адвокати.

Той беше задържан в късния следобед в четвъртък.

Досъдебното производство срещу него е образувано през май 2024 г. с постановление на прокурор и се води от Главна дирекция „Национална полиция“ под ръководството и надзора на СГП.

Обвинението спрямо него е за това, че в периода от 11 март 2020 г. до 16 септември 2020 г., в София, в качеството си на съдружник в търговско дружество, на който е възложена работа, свързана с пазене и управление на имущество на дружеството, е присвоил пари – собственост на дружеството, в размер общо на 1 441 000 лв.

На 11 март 2020 г., на 1 април 2020 г. и на 16 септември 2020 г. Тупарев наредил превод от сметки на търговското дружество в две банки към собствената си банкова сметка в една от тези две банкиу без да е взето решение от Общото събрание на съдружниците на дружеството за разпределяне на печалба от дейността му.

Присвояването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, допълват от Софийската градска прокуратура.

Преди седмици Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува срещу Тупарев и негови съдружници дело по сигнал на техен бизнес партньор за отклоняване на печалби от основната продуцентска фирма на Тупарев към по-малки фирми с цел несподеляне на печалбата със засегнатия партньор.

Нико Тупарев е продуцент на едни от най-популярните телевизионни предавания. През годините с екипа си е правил продукции като „Стани богат“, „Биг брадър“, „Игри на волята“.