бебе
бебе

Обявяват бебета за мъртви, за да ги продадат

Искат тайната за осиновяването да отпадне

Години наред живородени бебета са обвявани за мъртви още в болницата, за да бъдат продадени на осиновители. Това разкри Георги Богданов, изпълнителният директор на Националната мрежа за децата. Според него от 1944 г. насам от процеса на осиновяването са засегнати близо 2 млн. души.

„Много често данните в регистрите, които ние имаме, са изключително оскъдни, особено за периода преди 2001 г. Там има изтрити ЕГН-та, изтрити актове за раждане, дори има случаи, в които е обявено, че дете е починало, а в същото време е дадено за осиновяване. Това е една криминална практика, която продължава и в наши дни“, категоричен е той.

Такъв е случаят на Красимира, която родила втората си дъщеря в несъществуващата днес Трета градска болница в София.

Детето се родило в нощта срещу 1 декември 1975 г. Всички жизнени функции на бебето били в норма. Красимира обаче повече не видяла детето си. След три дни агония заради това, че не й дадат да го види, жената решила на всяка цена да влезе в бебешката стая на болницата.

Педиатърката обаче се троснала на родилката, че детето й е спряло да диша. Красимира напуска болницата без каквито и да било документи.

„В смъртния акт пише, че бебето е първа степен недоносено, родено и починало в 12 ч. на същия ден – на 1 декември, а аз родих през нощта в 00.03 ч. Издаден е въз основа на акт за раждане, който е издаден на 5-о число. Съвсем скоро прочетох, че има разминаване в двете дати“, заяви пред „Новинар“ жената, която търси дъщеря си вече 40 години.

По думите й в същата болница впоследствие се разкриват над 20 подобни случая. Самата тя е получавала анонимни сигнали, че дъщеря й е жива и не трябва да се отказва да я търси.

Вероятно престъпната практика ще бъде пресечена с промените в Закона за гражданската регистрация, които влязоха в сила от вторник.

Доскоро мъртвородените бебета се третираха като биологичен отпадък, а родителите не можеха да погребват телата им. По всичко личи, че действащите до този момент разпоредби са служили като параван за подобен канал за бебета, които са били обявявани за мъртви, но са попаднали в ръцете на осиновители.

Оказва се, че всяка година между 100 и 150 човека се опитват да открият биологичните си родители, но 90 на сто от молбите им са отхвърлени от съда.

По този повод България има препоръка от Съвета по правата на човека на ООН за „въвеждане на законодателство, което забранява тайната на осиновяването и гарантира правото на детето да знае своя произход“.