ОЧАКВАНО: КЗК и КЗП не правят нищо срещу картелите

„Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията са два органа, които очевидно не си вършат работата достатъчно добре. Не защото тези проблеми от време на време ескалират и се използват за политически цели, а защото виждаме, че през годините, дори при търговията с горива, те не успяха да открият картел.

Очевидно имаме проблем при тези институции и липсата на доверие в тях водят точно до тези епизоди, в които общественото напрежение ескалира и политиците се възползват от него, за да натрупат малко политически капитал. Постоянно живеем в кризи, а всъщност икономиката работи, доходите се увеличават. Темата с ръста на цените на храните е преекспонирана“.

Това мнение изрази пред БНР Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

Той даде пример с тенденцията на повишаване на цените на хранителните продукти в Чехия и в Германия, където увеличението за януари е сравнимо с България:

„Ние не сме изключение от общата тенденция, ние сме вътре в нея. Защо са се увеличили толкова цените и това обосновано ли е, това е проблем на КЗК и КЗП, които през годините са доказали, че не работят и хората не им вярват“.

Според него темата с търговските вериги периодично се появява в обществото:

„Интересно, че миналата година нямаше проблем с тях, а такъв се появи през последния месец, когато вече стана ясно, че влизаме в предизборна кампания. Този проблем с търговските вериги го нямаше и пред последните 10 години. От време на време просто излиза тази тема“, коментира икономистът.

Калоян Стайков коментира още, че държавата не трябва да се меси в търговските отношения:

„Затова имаме независими регулаторни органи – КЗК и КЗП. Обръщането към правителството за абсолютно всичко е една от причините тези органи да не работят, защото те не смеят да мръднат. Политическата намеса в търговски процеси пречи“.