политика
политика

ОДС обсъжда свой кандидат-президент

Обединените десни очакват 10 процента подкрепа

Общността на демократичните сили (ОДС) ще предложи собствен кандидат за президент. Това стана ясно по време на официалното представяне на новата формация, в която се включват шест политически организации – ССД, „Гергьовден“, „Радикали“, Демократическата партия, БЗНС и клуб „Сенатор“. Обсъждат се три–четири имена, които обаче от ОДС не желаят да разкрият. Тепърва се чака съгласието на номинираните.

Основната цел на ОДС е обединение на дясното. Именно затова от формацията ще имат свое предложение за кандидат за държавен глава, който да участва в прекия вот на Синята коалиция. Ако сините не се съгласят на този вариант, от ОДС ще играят сами на предстоящите избори.

Лидерът на партия „Радикали“ Евгений Бакърджиев уточни, че има вариант ОДС да подкрепи претендентът на Синята коалиция. Той обаче категорично отрече твърденията на претендента на СДС Румен Христов, че е дал подкрепата си за неговата номинация. Бакърджиев подчерта, че е изненадан от това изказване, още повече че от години не се е срещал с Христов. „Няма решение нито на партията „Радикали“, нито на ОДС за подкрепа на Румен Христов за президент“, категоричен бе Бакърджиев.

От ОДС заявиха, че няма да променят доброто си отношение към Синята коалиция и не я подценяват. „Самото име (ОДС) е покана за Синята коалиция”, подчерта лидерът на ССД Стефан Софиянски. Все още не е решено кой ще бъде претендентът на ОДС за кметския пост в София. Софиянски получи доверие от партията си да се кандидатира. От ръководството на ОДС обаче зависи дали номинацията ще бъде приета. „Не се притеснявам, че съм от миналото, защото това минало ни прави днес европейци“, коментира Софиянски.

В ОДС си поставят като основна цел обединението на десницата. Според формацията потенциалът на обединената десница е поне 10% електорална подкрепа, членска маса от поне 20 000 души, представителство в поне 2/3 от общините. До месец трябва да станат ясни идеите и програмата на ОДС. Следващата цел след местния и президентския вот тази есен са е изборите за Народно събрание през 2013 година.