Официална сделка: САЩ зареждат Украйна с БГ снаряди

САЩ са сключили сделки с България и Южна Корея за доставка на 155-милиметрови снаряди по стандарт на НАТО за Украйна и преговарят за същото с Япония, съобщи „Файненшъл таймс“, позовавайки се на американски официални лица.

Според изданието американците възнамеряват да увеличат обема на собственото си производството до 90 000 снаряда месечно до 2025 г., докато сега, по данни на Въоръжените сили на САЩ, се произвеждат само 24 000 такива снаряда месечно.

За тази цел се преустройват отбранителни заводи в канадската провинция Онтарио и се изграждат нови монтажни линии в щата Тексас. Правителството на САЩ планира да издигне подобни фабрики и в щатите Айова, Арканзас и Канзас.

Според полковник Мартин О’Донъл, говорител на американската армия в Европа и Африка, цитиран от вестника, САЩ и техните съюзници „вече са обучили 66 000 украински войници и са предоставили боеприпаси и оръжия на стойност 43 млрд. долара, включително 198 155-милиметрови гаубици и повече от 2 млн. снаряда за тях“.

Това обаче „не беше достатъчно“, за да се задоволят напълно нуждите на Киев от 155-милиметрови снаряди, които „са основният вид боеприпаси за съвременните артилерийски системи, включително американските М777 и М109“.

Това не е първият доклад за разширяване на доставките на различни видове боеприпаси за Украйна. През юли беше съобщено, че BAE Systems, най-голямата европейска отбранителна компания, е получила поръчка от британското правителство на стойност 280 млн. паунда (360 млн. долара) за производство на 155-милиметрови артилерийски снаряди и други боеприпаси.

Поръчката беше обявена преди откриването на двудневната среща на върха на НАТО във Вилнюс, една от темите на която бяха доставките на оръжия и боеприпаси за Украйна. Както по-рано призна президентът на САЩ Джо Байдън, Украйна изпитва остър недостиг на боеприпаси.