ОФИЦИАЛНО: ЦИК казва резултатите от вота

До края на деня днес, според законовия срок, Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обяви резултатите от предсрочните парламентарни избори, които се състояха на 2 април.

В 49-ото Народни събрание влизат шест политически формации според данните при 100% обработени протоколи от първичното въвеждане на данните от гласуването, публикувани в 18:00 часа на 4 април. Това са ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Възраждане“, „Движение за права и свободи“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“.

Под чертата остават „Български възход“ и „Левицата!“.

Окончателните резултати се публикуват след повторната обработка на протоколите от СИК и коригиране на данните, ако има несъответствия.

Днес от ЦИК ще обявят и мандатите, които ще получи всяка формация в парламента. Броят на мандатите се определя по метода за на най-големия остатък, а броят на мандатите в многомандатен изборен район не може да бъде по-малък от четири.

В избирателните райони мандатите се разпределят по следния начин, спрямо броя на населението по данни към 7 септември 2021 г. (последното национално преброяване), предоставени от Националния статистически институт:

Първи Благоевградски – 11 мандата

Втори Бургаски – 14 мандата

Трети Варненски -16 мандата

Четвърти Великотърновски – 8 мандата

Пети Видински – 4 мандата

Шести Врачански – 6 мандата

Седми Габровски – 4 мандата

Осми Добрички – 5 мандата

Девети Кърджалийски – 5 мандата

Десети Кюстендилски – 4 мандата

Единадесети Ловешки – 4 мандата

Дванадесети Монтана – 4 мандата

Тринадесети Пазарджишки – 8 мандата

Четиринадесети Пернишки – 4 мандата

Петнадесети Плевенски  – 8 мандата

Шестнадесети Пловдив – 12 мандата

Седемнадесети Пловдивски – 11 мандата

Осемнадесети Разградски – 4 мандата

Деветнадесети Русенски – 7 мандата

Двадесети Силистренски – 4 мандата

Двадесет и първи Сливенски – 6 мандата

Двадесет и втори Смолянски – 4 мандата

Двадесет и трети София – 19 мандата

Двадесет и четвърти София – 13 мандата

Двадесет и пети София – 14 мандата

Двадесет и шести Софийски – 8 мандата

Двадесет и седми Старозагорски – 11 мандата

Двадесет и осми Търговищки – 4 мандата

Двадесет и девети Хасковски – 8 мандата

Тридесети Шуменски – 6 мандата

Тридесет и първи Ямболски – 4 мандата

Имената на народни представители, които ще влязат в следващия 49-и парламент, по райони, ще станат известни най-късно до 9 април

Когато от ЦИК обявят разпределението на мандатите по партии и райони, всяка политическа формация трябва да излъчи необходимия брой кандидат-депутати. Ако кандидат е избран в два многомандатни изборни района, той е длъжен в еднодневен срок от узнаването писмено да заяви в ЦИК в коя листа желае да остане избран.

Общият брой мандати за всяка партия и коалиция се определя въз основа на подадените за партията или коалицията действителни гласове в страната и извън страната по метода на Хеър-Ниймайер – методът за най-голям остатък. Право на участие при разпределяне на мандатите на национално ниво имат партиите и коалициите, получили не по-малко от четири на сто от действителните гласове в страната и извън страната.

Определянето на избраните кандидати от всяка кандидатска листа на партия или коалиция се извършва според броя на получените валидни преференции. Преференциите за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от седем на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Кандидатите се подреждат според броя на получените предпочитания, като се започне с кандидата, получил най-висок брой валидни преференции. Тези кандидати се изваждат от кандидатската листа на съответната партия или коалиция.