ОФИЦИАЛНО: Кандидатът на БСП за кмет на София е…

Лидерът на БСП Корнелия Нинова потвърди официално в петък, че бившата синдикалистка Ваня Григорова ще бъде кандидатурата на нейната партия за кмет на София.

„Да, това е, разбира се“, каза Нинова в петък в отговор на въпрос дали Григорова ще е кандидатурата на партията в София.

Ваня Григорова е номинирана от БСП-София и подкрепена от „Левицата“ на Мая Манолова, както и други по-малки леви партии. В средата на август синдикалистката обяви намерението си да влиза в битката за кмет на София от името на широка лява коалиция. Тогава Ваня Григорова съобщи, че по инициатива на шефа на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов вече не работи за синдиката.

Обявяването на Ваня Григорова за кандидат за кмет от столичната организация на БСП очаквано доведе до напрежение с ръководството на партията. БСП-София отказа да се съобрази с партийните процедури и набързо предложи номинацията на Григорова, но явно, че Корнелия Нинова е решила да се примири с това решение.

Лидерът на БСП обяви, че в събота БСП ще приключи процеса по утвърждаване на кандидатите за кметове и общински съветници. До момента Националният съвет на партията е одобрил 138 кандидати.

Нинова добави, че претендентите ще се борят за кметските места с предизборна програма, основана върху идеи за подобряване на социалната политика и здравеопазването. Мотото на кампанията ще бъде „разграждане на модела „ГЕРБ“ на национално и местно ниво“.

В същото време Нинова напомни, че заради многото участници в местните избори, съставите на общинските съвети ще бъдат „доста шарени“.

„Това ще прави много труден диалогът и съставянето на мнозинства. Дано това да не блокира работата на местно ниво и да не доведе до търговия за общински съветници“, каза Нинова.

Тя допусна партията да подкрепи кандидатите за кметове на ПП-ДБ, ако стигнат до балотаж. Корнелия Нинова обясни, че и сега двете формации си сътрудничат на някои места, където претендентите са издигнати от инициативни комитети.

Ваня Григорова (БСП, „Левицата“) ще се изправи срещу Васил Терзиев (ПП-ДБ, „Спаси София“), Деян Николов от „Възраждане“ и Радостин Василев (независим). Очаква се в неделя ГЕРБ да издигне кандидатурата на своя общински съветник Георги Георгиев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че това ще се случи след като свърши ретроградният Меркурий, а депутатът от ДПС Делян Пеевски каза, че движението е на финалната права и в края на другата седмица ще обяви кандидатите си.