Официално: Кирил Петков остана без имунитет

Официално депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков е без имунитет и разследването на прокуратурата срещу него за двойното му (канадско) гражданство може да продължи. Това става, след като от трибуната на парламента председателят Росен Желязков (ГЕРБ) обяви заявения от Петков отказ от депутатска защита.

Петков обяви, че се отказва от имунитета си в края на миналата седмица след по думите му нелегитимното назначение на доскорошния заместник на Иван Гешев Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

„Заявката на г-н Сарафов за ревизия на внесените искания за снемане на депутатския имунитет не е начинът, по който трябва да се води обективно и прозрачно обследване на фактите по всяко от исканията. Ако оттегли исканията, Сарафов ще възпрепятства публичността, осигурена от временната комисия по имунитетите, и дела отново могат да се озоват „на трупчета“, написа наскоро Петков във „Фейсбук“.

Вече бившият главен прокурор Иван Гешев внесе в парламента искане за сваляне на имунитета на Кирил Петков заради досъдебно производство, свързано с двойното (канадско) му гражданство и встъпването му в длъжност като министър на икономиката в служебно правителство на Румен Радев през 2021 г. Преди повече от две години прокуратурата вече отказа да се занимава с декларираното гражданство на Кирил Петков.