Огромно унижение за Бундесвера: хиляди тайни срещи са публикувани в интернет от недоглеждане

В резултат на недоглеждане от страна на германското командване в публичното пространство в продължение на месеци са били публикувани записи на хиляди тайни видеосрещи на Бундесвера.

Причината за това е сериозна грешка в настройките за поверителност, заради която всеки ползвател на интернет е могъл да има достъп до поверителните материали в продължение на няколко месеца.

Част от записите, публикувани в мрежата, са били маркирани като „поверителни“, съобщи Zeit. Разследване на германската медия установи, че в някои онлайн заседания липсва защита с парола. Това означава, че те могат да бъдат достъпни за всеки интернет-потребител с едно кликване.

Пробивът в сигурността е открит едва на 3 май от ИТ специалисти от асоциацията Netzgrünung. Проблемът е в платформата Webex на Бундесвера, която германската федерална служба за информационна сигурност (BSI) одобри за използване през 2019 г. Платформата доскоро се считаше за особено сигурна и през нея се водиха разговори на ниво „секретно“.

Изтичането на поверителни данни на Бундесвера нанася големи щети на репутацията на германската армия, коментира британският Express.

Според германската медия Focus не е изключено именно така руските спецслужби да са прехванали разговора между висши офицери от Бундесвера за потенциалното използване на германски ракети Taurus с голям обсег за атака срещу Кримския мост. От разговора става ясно, че британски специалисти са на място в Украйна и помагат на украинците за удари с британските ракети Storm Shadow по цели в Русия.