Окончателно: САЩ ще изграждат 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй”

Депутатите ратифицираха споразумението между Щатите и България

Окончателно – Съединените щати ще изграждат седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Депутатите ратифицираха споразумението, подписано през февруари, между правителствата на България и САЩ за сътрудничество по проект за изграждане на ядрена мощност.

От българска страна подписа си положи министърът на енергетиката в оставка Румен Радев, а от американска – помощник-секретарят в Министерството на енергетиката на САЩ Андрю Лайт.

В дебата в пленарната зала се включиха само партиите от опозицията, които се обявиха твърдо против споразумението. „Вчера от ПП-ДБ късаха ризи и ревяха, че само те гласуват за прехвърляне на средства във фонда. Днес именно те ще гласуват, заедно с партньорите си, за одобряването на една кражба”, смята Коста Стоянов от „Възраждане”.

Борислав Гуцанов от БСП отправи въпрос към управляващата коалиция: „Имате ли право в тази разпадаща се ситуация да взимате подобно решение, което е против интересите на страната. Няма друга страна в Европа, която е съгласна да стане експериментална площадка”, заяви депутатът.