ОЛАФ спипа 11 т отровни пестициди в България

Около 11 тона опасни пестициди са задържани в България при съвместна операция на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ – OLAF) и българските власти през март.

При акцията са установени различни нарушения. Някои от конфискуваните вещества са напълно забранени в ЕС поради опасността им за човешкото здраве и околната среда, се казва в съобщението на ОЛАФ.

Конфискуваните пестициди са съдържали веществата – тиаметоксам и имидаклоприд, е посочено в съобщението на ОЛАФ. Тези вещества се използват срещу листните въшки, мухи и миниращ молец в земеделието. Те обаче могат да навредят на пчелите и дивите опрашители, се казва в съобщението на ОЛАФ.

Освен тези вещества сред задържанвите пестициди е и веществото хлорпирифос, което може да доведе до невротоксичност и има неблагоприятни ефекти върху неврологичното развитие на децата, посочват от ОЛАФ.

Увреждането на опрашителите на свой ред може да представлява заплаха и за продоволствената сигурност.

Други нарушения, установени от ОЛАФ и българските власти, са открити продукти с изтекъл срок на годност, артикули без етикет или етикети, които не спазват задължението да има инструкция за употребата им на български език.

Разследващите имат основание да смятат, че забранените пестициди са били контрабандно внесени в България от страни извън Европейския съюз, се казва в съобщението.

По време на акцията служителите на ОЛАФ са работили в тясно сътрудничество с Българската агенция по безопасност на храните и Главна дирекция „Национална полиция“.

„Измамата не е абстрактно понятие. Измамата може да навреди както на хората, така и на околната среда. Някои от незаконните вещества, които иззехме заедно с българските власти, са много опасни за човешкото здраве и за пчелите. Благодаря на колегите от България за доброто сътрудничество, което позволи този важен резултат. Заедно сме по-силни и защитаваме европейците и нашата околна среда“, коментира директорът на ОЛАФ Виле Итала.

Разследването по случая продължава.