Олена Зеленска: Ако светът се умори, просто ще ни остави да умрем

"Без помощ Украйна е в смъртна опасност", заяви тя

Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски Олена предупреди, че без помощта на западните държави украинците са в „смъртна опасност“.

Интервюто на първата дама на Украйна дойде ден, след като републиканските сенатори в САЩ блокираха ключовия законопроект за помощта, която Вашингтон трябва да предостави на Киев. Така в хватката на политически разногласия се оказаха над 60 милиарда долара. Украински служител заяви, че неуспехът да се осигури повече помощ от САЩ би означавало войната с Русия „много вероятно“ да бъде загубена. Американският президент Джо Байдън посочи, че това ще е „подарък за Путин“.

 

Сенаторите – включително всеки един републиканец – гласуваха с 51 срещу 49 против прокарването на законопроекта при необходими 60 гласа. Гласуването хвърля сянка на несигурност около бъдещата помощ за Украйна и изпраща законодателите обратно на масата за преговори броени дни преди Конгресът да излезе в зимна ваканция.

 

„Ако светът се умори, просто ще ни остави да умрем“, заяви Олена Зеленска.

 

Отпорът на републиканците в американския Конгрес е заради тяхното желание да се предоставят повече средства за мерките по границата с Мексико. Пустинята между Мексико и щата Калифорния отдавна е във фокуса на разгорещения дебат в САЩ около миграцията. Финансовата помощ за Украйна и Израел обаче изостриха допълнително въпроса.

 

„Ние наистина се нуждаем от тази помощ. С прости думи – не можем да се уморим да молим, защото в противен случай умираме“, заяви Зеленска.

Тя допълни, че я „боли“ да вижда, че горещото желание да се помогне на Киев избледнява.

 

„Това за нас е въпрос на живот и смърт“, отсече в интервюто си пред BBC първата дама на Украйна.