Омбудсманът Диана Ковачева хвърли оставка

Омбудсманът Диана Ковачева е депозирала оставката си в Народното събрание. Това се разбра от съобщение, което председателят на Народното събрание прочете в началото на днешното пленарно заседание. Оставката ѝ е във връзка с предстоящото ѝ назначение в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Ковачева трябва да встъпи в длъжност на 17 април, когато изтича мандатът на българския съдия в ЕСПЧ Йонко Грозев.

Росен Желязков обяви, че при предсрочно прекратяване на правомощията оставката ѝ не се гласува от парламента, а се обявява от неговия председател. Затова той официално обяви оставката ѝ и заяви, че правомощията ѝ се прекратяват от днес.

Това означава, че от днес институцията остава без ръководството, тъй като в края на март оставка подаде и зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова. По тази причина парламентът трябва да проведе спешно избор както на омбудсман, така и на негов заместник, но по всяка вероятност това няма да се случи в 49-тото Народно събрание. Причината е не толкова липсата на време, колкото отсъствието на съгласие между бившето управляващо мнозинство (ГЕРБ, ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“, бел.авт.), което може да доведе до опорочаване на процедурата.

По закон в случаите на предсрочно прекратяване на мандата на омбудсмана нов омбудсман се избира в срок един месец от влизането в сила на решението за прекратяване.

Омбудсманът се избира от Народното събрание за срок пет години и може да бъде преизбиран на същата длъжност само за още един мандат. Заместник-омбудсманът също се избира от Народното събрание, но по предложение на омбудсмана и в срок един месец от избирането на титуляра.Диана Ковачева беше дългогодишен директор на „Трансперънси интернешънъл“ България. През 2011 година, след като Маргарита Попова беше избрана за вицепрезидент, Ковачева влезе като министър на праавосъдието в първия кабинет на Бойко Борисов.

Като такава тя председателстваше Висшият съдебен съвет при избора на Сотир Цацаров за главен прокурор и въпреки че за поста имаше трима кандидати, Ковачева не позволи да бъдат гласувани другите двама.През 2016 г. е избрана за заместник-омбудсман на България, а след това и за омбудсман, който пос заема до днес.