ООН назначи българка да следи за руски гаври с украинчета

Съветът на ООН по правата на човека назначи българския експерт по правата на човека Мариана Кацарова да наблюдава ситуацията със спазването на човешките права в Русия, включително за правата на депортираните украински деца, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

С резолюция Съветът на ООН поиска от Русия да позволи на международни организации да посещават украински деца и други цивилни, „които са били насилствено депортирани“ към контролираните от Москва територии.

През март Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин във връзка с данни за извършени престъпления с депортираните украински деца.

Мариана Кацарова има много дълъг стаж като правозащитник и се е ангажира с каузи в България, включително борбата срещу домашното насилие срещу жени и деца като част от фондация „Общество за справедливост“.

Тя е била съветник на Върховния комисар на ООН по правата на човека в Женева по въпроса за трафика на хора и робството. По време на войната в Източна Украйна, две години прекарва в Донецк, където води наблюдателната мисия на ООН по правата на човека.

Сега Съветът на ООН отправя призив към Русия да „прекрати незаконното насилствено прехвърляне и депортиране на цивилни и други защитени лица в рамките на Украйна или в Руската федерация“. Призивът специално отчита децата, включително тези, които се намират в институции и са непридружени от родителите си.

Текстът беше приет с 28 гласа „за“, 17 гласа „въздържал се“. Две държави гласуваха „против“ – Китай и Еритрея.

Според Киев до края на февруари в Русия са били депортирани 16 221 деца, но Комисията на ООН не успя да провери тези данни.

Съветът на ООН призовава Русия да предостави на представителите и сътрудниците на международните хуманитарни организации и организациите за защита на правата на човека „безпрепятствен, незабавен, траен и безопасен достъп, да предостави надеждна и пълна информация за броя и местонахождението на тези цивилни лица, както и да им осигури достойно отношение и безопасно завръщане“.

Москва е призована и да предостави „безпрепятствен, незабавен и устойчив“ достъп до всички военнопленници и други „незаконно задържани“ лица.

„Мащабът и бруталността на руските зверства в Украйна просто надхвърлят човешкото разбиране“, заяви пред Съвета украинската представителка Евгения Филипенко.  „Най-ужасяващото от тях е насилственото прехвърляне (…) на деца в Русия за рехабилитация и осиновяване“, добави тя.

Текстът също така удължава с една година мандата на Комисията на ООН за разследване на нарушенията на правата на човека, извършени в Украйна от началото на руското нашествие на 24 февруари 2022 г.