ООН разследва свои служители по подозрение, че са замесени в атаките срещу Израел от 7 октомври

САЩ обявиха, че временно спират финансирането за службата за подпомагане на палестинските бежанци

Службата на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА) съобщи, че е започнала разследване срещу няколко свои служители по подозрение, че са замесени в атаките на палестинската ислямистка групировка „Хамас“ срещу Южен Израел. А САЩ обявиха, че временно спират финансирането си за организацията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Израелските власти предоставиха на УНРВА информация за предполагаема замесеност на няколко нейни служители в ужасяващите атаки срещу Израел от 7 октомври. За да се запази възможността УНРВА да доставя хуманитарни помощи, взех решение за незабавно прекратяване на договорите с въпросните служители и за започване на разследване, което да установи истината без никакво отлагане“, каза Филип Лазарини, който оглавява службата на ООН.

Междувременно говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че Вашингтон „временно спира отпускането на допълнително финансиране за УНРВА, докато тези твърдения не бъдат разгледани и докато ООН не предприеме действия“.

Лазарини не оповести броя на служителите на УНРВА, за които се предполага, че са замесени в атаките, нито в какво точно се изразява тяхната съпричастност. Милър обаче посочи, че става въпрос за 12 души.

„Всеки служител на УНРВА, който е замесен в терористични актове, ще бъде подведен под отговорност дори и чрез наказателно преследване“, подчерта Лазарини.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е ужасен от обвиненията, предаде неговият говорител Стефан Дюжарик.

Гутериш поиска от Лазарини да проведе разследване и да гарантира, че всеки служител на УНВРА, който се окаже, че е участвал или насърчавал атаките от 7 октомври, ще бъде незабавно уволнен и предаден за евентуално наказателно преследване.

„Ще се направи спешен, обстоен и независим преглед на УНВРА“, допълни Дюжарик.

Ръководителят на европейската политика Жозеп Борел каза, че ЕС „ще прецени по-нататъшните си действия и ще си извлече поуки въз основа на резултатите от пълното и всеобхватно разследване“.

УНВРА е създадена през 1949 г. след Първата арабско-израелска война. Агенцията предоставя на палестинците в Газа, Западния бряг, Йордания, Сирия и Ливан хуманитарна подкрепа в областта на училищното образование, първичните здравни грижи и др.

ООН осигури хуманитарна помощ и даде подслон на хората, бягащи от въздушните удари и сухопътната офанзива на Израел след атаката от 7 октомври, при която по данни на Тел Авив са бяха убити 1200, а 253 са бяха взети за заложници.

„Тези шокиращи твърдения са направени в момент, в който над 2 000 000 души в Газа зависят от животоспасяващата помощ, която агенцията предоставя всекидневно след началото на войната“, каза Лазарини.

Израелската офанзива опустоши голяма част от гъстонаселената Ивица Газа и причини смъртта на повече от 26 000 палестинци според данни на местните здравни власти.

Най-големите спонсори на УНВРА са САЩ, Германия и ЕС. Те многократно заявиха, че са на ръба на възможностите си да предоставят хуманитарни помощи на хората в Газа.