Опасна жега и днес, пазете се

Опасно време с извънредно високи температури предстои и днес в цяла България, предупреждават синоптиците. Червен код за екстремна жега е обявен за 26 юли в цели седем области – Русе, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен и Бургас. В тези региони се очаква горещините да достигнат до 42°-43° по Целзий.

В други 15 области в сила е оранжев код за температури около и над 38°: Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна, Добрич, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

За останалите шест области в Западна и Северозападна България е обявен жълт код за температури между 33° и 38°: София-град, София, Кюстендил, Перник, Монтана и Видин.

В следобедните часове в почти цялата страна се очакват и гръмотевични бури, на места и с градушки. Според прогнозата на НИМХ това ще е последният екстремно горещ ден, а в късните часове циклон ще започне осезаемо да понижава температурите.

Привечер и в нощта срещу четвъртък през страната ще премине студен атмосферен фронт и на много места ще има валежи, бури и условия за градушки. Очаква се те да бъдат интензивни. Освен това и температурите ще започнат да се понижават бързо.

След като премине този студен фронт времето ще стане по-прохладно. В четвъртък температурите ще са предимно между 25° и 30°.