ОПАСНО: Китай обръща хода на войната в Украйна

САЩ вече обявиха, че Китай „обмисля да предостави военна подкрепа“ за войната на Русия в Украйна, но Пекин бързо отхвърли това предположение. Експертите обаче твърдят, че то може да има известно основание. Ако Китай наистина окаже такава помощ на Москва, това би могло да „промени играта“ в продължаващия вече година конфликт, се казва в анализ на АФП, цитиран от БГНЕС.

Какво се крие зад твърдението на САЩ?

Откакто руските танкове преминаха границата с Украйна, Китай предложи на Путин дипломатическа и финансова подкрепа, но се въздържа от открито военно участие или изпращане на смъртоносни оръжия. Китайски държавно контролирани фирми продадоха дронове и друго оборудване както на Русия, така и на Украйна.

Москва обаче беше принудена да се обърне към Иран за необходимите доставки на безпилотни летателни апарати. САЩ съобщиха, че Северна Корея също е предоставила на Русия ракети и артилерийски снаряди.

САЩ вярват, че поведението на Китай може би ще се промени, а преди ден държавният секретар Антъни Блинкен оповести тези опасения.

„Въз основа на информацията, с която разполагаме… те обмислят да предоставят военна подкрепа“, каза Блинкън за Китай.

Той не представи никакви доказателства в подкрепа на твърдението, а критиците ще посочат предишни провали на американското разузнаване. До този момент Вашингтон съобщава публично чувствителна информация, за да развали руските военни планове.

„Фактът, че Антъни Блинкен е решил да оповести опасенията си, предполага, че САЩ разполагат с надеждна разузнавателна информация“, каза Ричард Макгрегър, старши сътрудник за Източна Азия в Института Лоуи в Сидни.

Пекин обвини Вашингтон в „разпространяване на невярна информация“.

Какво притеснява Вашингтон?

По време на войната Русия се бори да събере достатъчно хора, боеприпаси и оръжия, за да преодолее ожесточената украинска съпротива. Това принуди Путин да се обърне към мобилизация, използване на наемници и внос на амуниции.

В същото време Украйна успя да спре руския удар и дори да спечели надмощие. Но някои експерти смятат, че войната се намира в критична точка, в която всяка от страните се бори за ресурси и се стреми към решителни успехи с оглед настъпващата пролет.

На този фон притокът на китайски оръжия би бил „промяна в играта“, каза пред АФП Мик Райън, стратег и пенсиониран генерал-майор от австралийската армия.

„Това е война на индустриалните системи. В момента Русия е превъзхождана от Запада. Ако се появи Китай, всяко предимство, което Украйна е имала заради индустриалния капацитет на Запада ще изчезне моментално“.

Китайските боеприпаси биха направили живота на украинците много труден, независимо дали става въпрос за артилерийски боеприпаси или за оръжия с по-дълъг обсег на действие, които Русия изчерпва“, добави Райъ.

Защо Китай би се намесил?

Китайският военен коментатор Сун Джънпин казва, че Китай няма да изпрати оръжие, но заяви, че политическото, търговското и военното сътрудничество между Москва и Пекин се е задълбочило преди войната в Украйна и ще продължава в тази посока.

„Китай няма да се вслуша в исканията на САЩ и ще засили сътрудничеството с Русия в съответствие със собствената си национална воля и съображения за националната си сигурност“, каза той.

„Войната в Украйна е време на криза за международната среда за сигурност, за световния ред“, каза Алексей Муравьов, професор по сигурност и стратегически изследвания в университета „Къртин“ в Пърт.

Едно китайско решение за износ на оръжия би било „огромна стъпка“, която рискува западни санкции, изгаря всички мостове на Китай с Вашингтон и проваля връзките с Европа.

Но Муравьов смята, че перспективата за руско поражение е поне толкова тревожна за Пекин.

„Ако Русия загуби в Украйна в политически или военен план, Китай ще остане сам“, казва той. „Русия е единствената голяма сила, която подкрепя Китай.“

И обратното, руска победа би означавала „нанасяне на стратегическо поражение на САЩ“, каза той, което би спомогнало за възраждането на тезата на президента Си Дзинпин, че Западът е в упадък. Това еидея, застрашена от слабото военно представяне на Русия в Украйна.

„За китайците неуспехът на Русия да постигне победа миналата година беше като студен душ“, каза той. „Войната в Украйна показва, че може да имаш пищни военни паради, блестящи мащабни учения, но истинският тест за това дали твоята армия се справя със задачата е на бойното поле“.

Муравьов смята, че Китай може да се опита да намери баланса между риска и изгодата от победа на Русия в Украйна, като доставя оръжия чрез контролирани от държавата компании, Северна Корея или групата „Вагнер“, а не директно на руската армия. „Мисля, че подходът им ще бъде по-прикрит“, каза той.