Опасно време! Идат виелици, сняг и наводнения, не пътувайте

Прогноза за 25.11.2023 г.: Предупреждение за опасно време! Задават се виелици, сняг и наводнения, затова по възможност не пътувайте! През следващите 48 часа под влияние на циклон времето над нашата страна ще се усложни. Очакваме значителни валежи, а със застудяването и условия за виелици над планинските райони и над Централна и Североизточна България. Очакваме затваряне на планински проходи, съобщи Meteo Balkans.

През нощта срещу събота валежите над Западна и Централна България, постепенно ще обхващат и останалата част от страната. Около полунощ в Западния Предбалкан и по високите полета от Западна България дъждът ще се примеси, а до сутринта ще премине и в сняг. Ще се образува снежна покривка.

Синоптичната обстановка до сутринта в събота, над Югоизточна и Източна България ще се влошава. Валежите там ще са придружени от силни пориви на вятъра. Ще има условия и за гръмотевични бури.

През деня в събота над цялата страна времето ще е предимно облачно с валежи от сняг, а над крайните югоизточни райони все още ще са от дъжд. До края на съботния ден очакваме усложняване на обстановката в Централна и Източна България.

Над Югоизточна България вятърът ще е от югозапад. Над Дунавската равнина ще духа силен северозападен вятър, но с тенденция да се ориентира от североизток и да се усили. Валежите над Централна България ще са от интензивен снеговалеж, ще има условия и за виелици, а поради високото съдържание на вода ще падне и тежък сняг. (Тоест, снегът ще е с високо съдържание на вода и ще е тежък, което ще повиши предпоставките за счупвания на клони в планините и скъсване на електропроводи).

Над Югоизточна България валежите ще са от дъжд, като се очаква те да са значителни по количества. Според регионалните модели има вероятност до сутринта на 26-и ноември валежите да достигнат 80-100 л. /кв. м. Остава висок рискът и от възможни наводнения над Южна България и по Южното Черноморие! Късно след обяд с понижението на температурите около Черноморието ще преминат в сняг.