операция
операция

Оперираха бъбрек с робот

За първи път в България е била извършена парциална резекция на бъбрек – интервенция, при която частично или напълно се отстранява тъкан от тялото.

Операцията се е състояла в отделението по урология на МБАЛ „Доверие” от екипа на доц. д-р Марин Георгиев чрез роботизираната система „Да Винчи“. Статистиката показва, че често дори и доброкачествено изглеждащите туморни формации в бъбреците за няколко години могат да се превърнат в злокачествени.

Това понякога налага отстраняването на целия бъбрек, но с роботизираната система това не се налага. Отстранява се само туморната формация и се запазва функционираща бъбречна тъкан. Така пациентът има един здрав бъбрек и един с частично съхранена функция, което гарантира значително по-малък шанс за развиване на бъбречна недостатъчност.

„Сред основните предимства на парциалната резекция са прецизното и ефективно отстраняване на тумора при по-малко кръвозагуба и възможност за по-добро реконструиране на бъбрека. Вместо голям разрез, използван в класическата хирургия, чрез „Да Винчи“ ние правим няколко малки разреза – подобни на традиционната лапароскопия”, коментира доц. д-р Марин Георгиев.