Орбан пристигна изненадващо в Китай

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Китай в рамките на своята „мисия за мир“, която включваше срещи с руския президент Владимир Путин в Москва и украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

Унгарският лидер потвърди, че вече е в Китай със снимка на заместник-министъра на външните работи на Китай Хуа Чунин, която го поздравява на летището и кратък пост в X (Twitter) в понеделник сутринта със заглавие: „Мисия за мир 3.0 Пекин“.

„Китай е ключова сила в създаването на условия за мир в руско-украинската война. Ето защо дойдох да се срещна с президента Си в Пекин, само два месеца след официалното му посещение в Будапеща“, написа Орбан в социалната мрежа X.

Миналата седмица Орбан пътува до Киев, където се срещна със Зеленски в опит да го убеди да обмисли преговори за прекратяване на огъня с Москва. След това унгарският премиер предприе изненадващо посещение в Москва, което според кабинета му е било част от „мисия за мир“ на Орбан.

Орбан и Путин проведоха няколкочасова дискусия, целяща да намери „най-краткия изход“ от конфликта в Украйна. Унгарският лидер обаче призна, че Москва и Киев остават „много далеч едни от други“, отбелязвайки, че Зеленски „не харесва“ много предложенията му.

Изненадващото пътуване на Орбан до Русия предизвика протест от Киев и сред колегите му – лидери от ЕС, но унгарският премиер заяви, че една от най-важните стъпки за прекратяване на конфликта е „установяването на контакт“ и заяви, че не се нуждае от мандат на ЕС за насърчаване на мира. Унгария, която в момента е ротационен председател на ЕС, е една от двете държави членки на блока, заедно със съседна Словакия, които запазват неутралитет и отказват да изпратят оръжие на Украйна.

Посещението в Пекин идва, след като Унгария отмени среща между външния министър Петер Сиярто и германската му колежка Аналена Бербок. Орбан съпбщи, че след Пекин се отправя към Вашингтон.