Орбан пристигна в Москва за изненада на европейските лидери

Унгарският премиер Виктор Орбан изненадващо пристигна в Москва и се срещна с руския президент Владимир Путин. Действията на Орбан, чиято страна в момента председателства Съвета на Европейския съюз, предизвикаха остри европейски реакции

Унгарският премиер анонсира във „Фейсбук“ посещението си така: „Мирната мисия продължава. Втора спирка – Москва“.

Владимир Путин заяви на Орбан, че разчита да го запознае с неговата позиция и тази на европейските лидери. Руският президент посочи, че ще представи на Орбан идеи за това как Русия и Украйна могат да постигнат мирно решение на конфликта. Той също така подчерта, че разбира, че председателството на Съвета на Европейския съюз е на ротационен принцип и че Унгария няма да го изпълнява вечно.

„Унгария бавно ще се превърне в единствената европейска страна, която може да разговаря с всеки“, заяви Орбан.

В понеделник Унгария пое ротационното председателство на Съвета на ЕС. Във вторник Орбан се срещна с украинския президент в Киев.

Днешната му визита обаче изненада европейските лидери.

„Ротационното председателство няма мандат да се ангажира с Русия от името на Европейския съюз. Европейският съвет е категоричен: Русия е агресор, Украйна е жертва. Никакви дискусии за Украйна не могат да се състоят без Украйна“, написа в „Туитър“ Шарл Мишел.

„Унгарският премиер Виктор Орбан посещава Москва. Политиката на умиротворяване няма да спре Путин. Само единство и решителност ще проправят пътя към всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна“, написа от своя страна Урсула фон дер Лайен.

Унгария отказа да изпрати оръжия на Украйна и критикува санкциите на Европейския съюз срещу Русия.  Действията на Орбан са дни преди срещата на НАТО във Вашингтон.