Орбан рязко омекна по отношение помощта за Украйна

Унгарският министър-председател Виктор Орбан е готов да смекчи позицията си за използването на бюджета на Европейския съюз за пакет от помощи за Украйна.

Това каза унгарският премиер в интервю за френското седмично списание „Поан“. Изявлението му идва в навечерието на извънредната среща на върха на ЕС по този въпрос в четвъртък, отбелязва Ройтерс.

Вчера главният политически съветник на премиера на Унгария – Балаж Орбан, заяви, че Унгария е отворена за предложението 50 милиарда евро за Украйна да бъдат взети от бюджета на Европейския съюз. Планът е тази помощ да бъде отпусната за срок от четири години.

„Унгария е готова да участва във взимането на общото решение от страна на 27-те страни членки на ЕС, ако бъде гарантирано, че занапред ще решаваме всяка година дали да даваме тези пари, или не. И това ежегодно решение трябва да има същото правово основание, както и сега: то трябва да бъде единодушно“, каза Орбан пред френското списание.

До момента Виктор Орбан бе сред най-отявлените критик на финансовата и военна помощ, оказвана от ЕС на Киев, като поддържаше близки връзки с Москва от началото на руската инвазия в Украйна преди близо две години. Унгария бе единствената държава от Европейския съюз, която на срещата на върха през декември не одобри въпросния пакет от финансова помощ за Украйна.