Организацията, поддържаща Уикипедия на руски, спира съществуването си заради натиск

Според статистиката на Уикипедия на руски език общият брой на редакторите през последните две години варира в диапазона 40-45 хил. души

Викимедиа РУ“ – проект, който поддържа рускоезичната Уикипедия, обяви закриването си, съобщи на 21 декември руското издание „Медуза“, позовавайки се на председателя на проекта Станислав Козловски. Информацията бе потвърдена от доц. Козловски за „Дневник“ на 26 декември с актуални подробности за развитието на случая.

 

„Викимедиа РУ“ е независима организация с нестопанска цел, основана през 2008 г., която получава статут на чаптър на Фондация „Уикимедия“ – организацията с нестопанска цел, която притежава и поддържа Уикипедия, Уикиданни и още 12 проекта за отворено знание. Т.нар. чаптъри (chapters) на Уикимедия са национални или локални организации с нестопанска цел, създадени за насърчаване на интересите на проектите на Уикимедия на местно ниво от членове на движението. Основателите на „Викимедиа РУ“ са само 12 души, е записано в неговия устав.

 

Аз съм изпълнителен директор на „Викимедиа РУ“ от 2009 г., а в допълнение към работата в Уикипедия/“Викимедиа РУ“ от 1999 г. работих като асистент във Факултета по психология на Московския държавен университет на името на M. В. Ломоносов. Изнасях лекции на студенти, провеждах научни изследвания (списък с научните публикации и курсове на Козловски), разказа за „Дневник“ Козловски, помолен да коментира статута на „Викимедиа РУ“.

Според публикацията в „Медуза“ Козловски е бил извикан в Москва от Баку, където е бил в командировка, като му е казано да се върне със следващия полет. От деканата на Факултета по психология на Московския държавен университет казали на Козловски, че според „надеждна информация“ следващия петък (22 декември) Министерството на правосъдието ще го признае за „чуждестранен агент“. Ръководството му предоставило „избор“ – да подаде молба за напускане по собствено желание или да бъде уволнен на основание „отсъствие от работа“. Козловски избрал първото.

„Миналата седмица бях принуден да напусна университета под предлог, че ще бъда включен в регистъра на „чуждестранните агенти“ за работата ми във „Викимедиа РУ“. Това е доста сериозно наказание, което води до лишаване от огромен набор права и налага много ограничения (забрана за преподаване, забрана за популяризиране на знания, изискване да посочвате статуса си навсякъде, невъзможност да си намерите работа, стриктно счетоводно отчитане на всички ваши лични разходи със санкции, вариращи от огромни глоби до лишаване от свобода за най-малките грешки в отчетността, блокиране на банкови сметки и др.)“, обясни Козловски за „Дневник“

„Медуза“ се е свързала с пресслужбата на Факултета по психология на Московския държавен университет, откъде са заявили, че Козловски не е бил извикан в ръководството. Според университета МСУ не знае нищо за факта, че асистент може да бъде добавен „в каквито и да е списъци“, и Козловски е подал оставка по собствено желание.

„Доложих какво се е случило на членовете на „Викимедиа РУ“ и в същия ден половината от тях написаха писмо за напускане на организацията. Тези, които останаха, решиха да се подготвят да започнат процедурата по ликвидация на организацията (планираме да проведем официална среща по тази тема през януари след новогодишните празници)“, каза още Козловски.

Според предоставената лично от него по имейл информация, към 26 декември Козловски все още не е обявен за чуждестранен агент. Той казва, че се надява, че това няма да се случи, „но вече загубих работата си в Московския университет, където работих почти 25 години. Всички членове на „Викимедиа РУ“ имат някаква основна работа извън нея и малцина са готови да загубят работата си (както се случи с мен)“.

Уикипедия е доброволчески проект – редакторите и изпълняващите специални роли в Уикипедия с разширени права, което включва прилагане на правилата и политиките на Уикипедия, техническа поддръжка и др., не са служители на Фондация „Уикимедия“, нито на чаптърите – ако има такъв в държавата, в която основно се поддържа дадена езикова версия на проекта. При повече от 300 езикови версии на Уикипедия към 2019 г. броят на чаптърите е едва 40.

„Редактирам руската Уикипедия от 2003 г. и така се случи, че съм един от най-старите автори на проекта. Администратор съм от 2004 г.“, каза за „Дневник“ Козловски. През изминалите 20 години, за които е направил 41 хил. редакции, той участва в проекта като доброволец.

Според статистиката на Уикипедия на руски език общият брой на редакторите през последните две години варира в диапазона 40-45 хил. души. Според Козловски всеки месец Уикипедия на руски се редактира, актуализира и допълва от 10-12 хил. души. Активните редактори обаче са средно около 3000, като в началото на 2022 г. достигат 4000, но по-късно отново намаляват, пише „Медуза“, цитирайки бившия член на „Викимедиа РУ“ Сергей Лещина. „Ако погледнете [най-активното] ядро на общността, струва ми се, че имаше няколкостотин [хора]“, пояснява Лещина.

Подобно на Фондация „Уикимедия“, чаптърите могат да събират дарения за конкретни кампании и дейности, по които се отчитат. Според отчетите, които публикува ежегодно от 2013 г., „Викимедиа РУ“ е получила най-голям обем дарения през 2021 г. – около 210 хиляди рубли, пише „Медуза“. На следващата година размерът на даренията рязко спадна до 43 хиляди рубли.

Във финансовите отчети на организацията, представени на уебсайта на Данъчната служба на Руската федерация обаче, твърдените суми са съвсем различни: в тях се казва, че през 2021 г. „Викимедиа РУ“ е на печалба почти 1,5 млн. рубли, а 2022 г. със загуба 2,3 млн.

Не просто съществуването на „Викимедиа РУ“, а изобщо на Уикипедия на руски език е тема, която се обсъжда и в момента от участниците в проекта. В интервюто за „Медуза“ Козловски уточнява, че затварянето на „Викимедиа РУ“ няма да доведе до закриване на рускоезичния раздел на Уикимедия, който се поддържа и от редактори, които не се намират в Русия и не са руски граждани. Всеки може да допринася на Уикипедия на който и да е език, стига да знае този език и да е изряден по отношение на правилата, принципите и кодекса за поведение.

„Ако не бъде блокирана в Руската федерация, тогава ще продължи да работи – има ентусиасти, които пишат статии“, казва Станислав Козловски.

„Медуза“ цитира Козловски, който през юли каза, че блокирането на Уикпедия ще направи невъзможно редактирането на статии на ресурса от Русия, тъй като е технически невъзможно да се използват отворени проксита, VPN, Tor и подобни инструменти за редактиране на статии поради постоянните атаки от спамъри. Тези технически аспекти се обсъждат интензивно от активните редактори в Уикипедия на руски и в момента. „Ако властите блокират Уикипедия, тогава руснаците пак ще я четат, но вече няма да могат да я редактират“, обяснява Козловски.

Още през 2019 г. Владимир Путин предложи Уикипедия „да се замени“ с електронна версия на Большая Российская энциклопедия, което доведе до осъществяването на проект, погълнал близо два милиарда рубли. Групата за създаване на руската интернет енциклопедия включваше 21 души, включително първия заместник-ръководител на правителствения кабинет Сергей Приходко (починал през януари 2021 г.) и заместник-министъра на съобщенията и медиите Алексей Волин. Порталът стартира в тестов режим през лятото на 2022 г., а година по-късно – официално. Ръководителят на Министерството на цифровото развитие Максут Шадаев препоръча използването му вместо Уикипедия.

През пролетта на 2022 г., седмици след нахлуването на Русия в Украйна, беларуският редактор Марк Бернщейн – един от най-известните и активни редактори в рускоезичната Уикипедия, бе арестуван в Минск по обвинението, че „разпространяване на фалшиви антируски материали“. Фондация „Уикимедия“ съобщи, че ще плати разноските за адвокати на Бернщейн, и призна, че Русия се е превърнала в опасно място за хората, които искат да пишат в онлайн енциклопедията.

От началото на войната в Украйна руски съдилища наложиха редица глоби на Фондация „Уикимедия“ заради съдържание, имащо тясна или по-далечна връзка с войната, което не е било премахнато въпреки подадения сигнал.