ОСЪДЕНА: БНБ плаща обезщетения заради КТБ

Българската народна банка (БНБ) е окончателно осъдена да плати вреди на потърпевши заради това, че абсолютно незаконно е забавила изплащането на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ) в продължение на месеци през лятото на 2014 г.

Това става ясно от поредица от решения на Върховния административен съд (ВАС) от първата половина на април, съобщи „Сега“.

Делата са заведени от няколко ощетени граждани по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Те ще получат обезщетения между 4000 и 5600 лева за претърпени имуществени вреди.

Според решенията на Върховния административен съд Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е трябвало да започне изплащането най-късно на 25 юли 2014 г. – около месец след затварянето на Корпоративна търговска банка на 20 юни.

Процедурата обаче започна с отнемането на лиценза на КТБ на 5 ноември 2014 г. и хората получиха достъп до парите си чак месец по-късно и близо половин година след затварянето на банката.

Ощетени от незаконните действия на БНБ бяха около 255 000 души, колкото по официални данни бяха вложителите в КТБ с гарантирани влогове към 2014 г. Фондът за гарантиране на влоговете им изплати към 3.6 млрд. лв., но с огромно закъснение.

Голяма част от потърпевшите вече не могат да потърсят справедливост заради действията на банката, защото давността за завеждането на дела по случая вече изтече. Поредицата от дела за обезщетения срещу БНБ заради нарушения покрай затварянето на КТБ станаха възможни след решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Според тълкуването на съда на Директива 94/19/ЕО правилата ѝ „не допускат, от една страна, национално законодателство, съгласно което установяването на неналичността на депозитите зависи от неплатежоспособността на кредитната институция и от отнемането на нейния банков лиценз, и от друга страна, отклоняване от предвидените от тези разпоредби срокове за установяване на неналичността и за изплащане на депозитите по съображение, че е необходимо кредитната институция да бъде поставена под специален надзор“.