Осъдиха на 7 години затвор бившия пакистански премиер Имран Хан и съпругата му

Това е третата присъда, която лежащият в затвора 71-годишен мъж получи

Бившият министър-председател на Пакистан Имран Хан и съпругата му Бушра бяха осъдени на седем години затвор и заплащане на глоба от съд, който се произнесе, че сключеният им през 2018 г. брак нарушава закона

Наложената на двамата глоба е 500 000 рупии (1800 долара), съобщава пакинстанският новинарски канал АРЯ. Това е третата присъда, която лежащият в затвора 71-годишен Хан получава тази седмица, в навечерието на общонационалните избори в Пакистан на 8 февруари, в които му е забранено да участва.

Във вторник бившият премиер получи присъда от десет години за издаване на държавни тайни, а в сряда пакистански антикорупционен съд осъди него и съпругата му на 14 години затвор за задържане и продажба на държавни подаръци, които той е получил в качеството си на министър-председател.

Семейство Хан е сключило брачния си договор, наречен „никях“, през януари 2018 г. на тайна церемония, седем месеца преди обаятелният Хан, суперзвезда на крикета в родината си, да встъпи за първи път в длъжност като премиер.

Имаше спор дали те са сключили брак, преди да изтече периодът на изчакване след развода на Бушра. След като първоначално отрече двамата да са се оженили през януари, партията на Хан потвърди това седмици по-късно. Имран и Бушра отрекоха да са нарушавали правилата.

Хан лежи в затвора „Адиала“ в гарнизонния град Равалпинди, докато съпругата му получи разрешение да излежи своите присъди в семейното имение, разположено на хълм в пакистанската столица Исламабад.